1,25kg kaczki
0,5kg chińskiej kapusty solonej
2 łyżki soku cytrynowego
5 świeżych czerwonych papryczek chilli
kawałek gałki muszkatołowej
30 ziarenek białego pieprzu
0,9 l wody
Kaczkę pokroić na kawałki, wypłukać i osuszyć.
Kapustę moczyć w dużej ilości wody przez godzinę, zmieniając wodę 2-3 razy. Odcedzić, wypłukać i ponownie odcedzić, następnie posiekać.
Papryczki chilli lekko naciąć (nie przecinając ich na pól) i usunąć z nich nasiona.
Wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać kapustę, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 min.
Kaczkę włożyć do garnka z kapustą, dodać pieprz, sok cytrynowy, gałkę muszkatołową i chilli. Dolać wody, jeśli trzeba, tak aby całkowicie zakryła kaczkę. Przykryć garnek i gotować jeszcze przez 30 minut. Zupę z kawałkami kaczki podawać w dużych, głębokich talerzach.