Forma potrawy: Zupy, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 2 godz. 15 min.
1,25 kg kaczki
0,5 kg chińskiej kapusty solonej
2 łyżki soku cytrynowego
5 świeżych czerwonych papryczek chilli
kawałek gałki muszkatołowej
30 ziarenek białego pieprzu
0,9 l wody
Kaczkę pokroić na kawałki, wypłukać i osuszyć.
Kapustę moczyć w dużej ilości wody przez godzinę, zmieniając wodę 2-3 razy. Odcedzić, wypłukać i ponownie odcedzić, następnie posiekać.
Papryczki chilli lekko naciąć (nie przecinając ich na pól) i usunąć z nich nasiona.
Wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać kapustę, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 min.
Kaczkę włożyć do garnka z kapustą, dodać pieprz, sok cytrynowy, gałkę muszkatołową i chilli. Dolać wody, jeśli trzeba, tak aby całkowicie zakryła kaczkę. Przykryć garnek i gotować jeszcze przez 30 minut. Zupę z kawałkami kaczki podawać w dużych, głębokich talerzach.
Pasztet z kaczki z pieczarkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
kaczka
5 dag tłuszczu
10 dag wątróbki z kaczki
około 20 dag pieczarek
4 dag suszonych śliwek
100 ml śmietany
6-8 dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Forma potrawy: Dania główne
1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól
Forma potrawy: Zupy
100 g soi (moczonej przez noc)
150 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżeczka ziaren kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
900 ml wywaru z gotowania soi
Forma potrawy: Zupy
900 g rosołu warzywnego
75 g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25 g tartej bułki
zielenina