MENU
ZWIŃ MENU

Placek biszkoptowy z owocami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki

Ciasto biszkoptowe:
400 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia

Inne:
700 g owoców (wiśnie, śliwki, morele, jabłka, gruszki)
tłuszcz i mąka do formy
cukier waniliowy i cynamon do posypania

Przyrządzanie

Owoce umyć i osuszyć. Wiśnie, śliwki lub morele przepołowic, usunąć pestki.

Jabłka lub gruszki przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki.

Masło utrzeć, dodając kolejno cukier, żółtka i cukier waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywną pianę białka.

Delikatnie wymieszać.

Formę do ciasta posmarować masłem, posypać mąką. Włożyć ciasto, na wierzchu ułożyć owoce.

Wstawić do ogrzanego piekarnika, piec około godzinę w temp. 190°C. Przez pierwsze 15 minut nie otwierać piekarnika.

Ciepły placek posypać cukrem waniliowym wymieszanym ze szczyptą cynamonu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sernik z mleka

Forma potrawy: Ciasta

2 litry mleka
8 żółtek
25 dag (1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
2 szklanki śmietany
250 dag masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki
3-4 czubate łyżeczki kakao
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
cukier waniliowy
bakalie
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy

Placek lotaryński

Forma potrawy: Ciasta, Kolacje

12 dag masła
25 dag mąki
3 łyżki mleka
200 ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15 dag szynki
łyżka oleju
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy

Sałatka z ziołowym kurczakiem

Forma potrawy: Sałatki

1 pierś kurczaka (25 dag)
2 pomarańcze (35 dag)
1 grejpfrut (35 dag)
2 cykorie (30 dag)
sałata lollo rosso
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świerzej lub mrożonej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
sól

Rolada biszkoptowa z marmoladą

Forma potrawy: Ciasta

5 jaj
10 dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10 dag (5 łyżek) mąki pszennej
20 dag marmolady
2 dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru