cojemy.pl > Dania główne > Kutia

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek

Kutia

Formy potrawy: danie główne, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

100 ml. - słodkiej śmietanki
10dag - miodu
20dag bakalii - ew. cukier puder do smaku
pół laski wanilii
15dag - zmielonej pszenicy

Przyrządzanie

Miód gryczany wrzucamy do makutry, dolewamy trochę gorącej wody i mieszamy, następnie dodajemy mak ( który został sparzony wrzątkiem z mlekiem i dodaną wanilią, po czym został on przez maszynkę zmielony przez gęste sito tzw. pasztetowe 2 razy ) i mieszamy wszystko ze sobą, żeby się połączyła.
 
Dodajemy bakalie (orzechy, rodzynki, migdały pocięte w paski), dodajemy zmieloną pszenicę, która wcześniej była podgotowana, (trzeba z niej spłukać klej powstający w wyniku gotowania) i wszystko razem mieszamy, po czym dodajemy śmietankę i ok. 2 łyżeczki cukru pudru.
 
Wszystko wymieszać i odstawić na ok. 1 dzień do lodówki.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bakalie, Miód, Pszenica, Wanilia, Śmietana
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.