Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
100 ml. - słodkiej śmietanki
10 dag - miodu
20 dag bakalii - ew. cukier puder do smaku
pół laski wanilii
15 dag - zmielonej pszenicy
Miód gryczany wrzucamy do makutry, dolewamy trochę gorącej wody i mieszamy, następnie dodajemy mak ( który został sparzony wrzątkiem z mlekiem i dodaną wanilią, po czym został on przez maszynkę zmielony przez gęste sito tzw. pasztetowe 2 razy ) i mieszamy wszystko ze sobą, żeby się połączyła.
Dodajemy bakalie (orzechy, rodzynki, migdały pocięte w paski), dodajemy zmieloną pszenicę, która wcześniej była podgotowana, (trzeba z niej spłukać klej powstający w wyniku gotowania) i wszystko razem mieszamy, po czym dodajemy śmietankę i ok. 2 łyżeczki cukru pudru.
Wszystko wymieszać i odstawić na ok. 1 dzień do lodówki.
Forma potrawy: Napoje, Śniadania
2 gule lodów waniliowych
100ml mleka (może być śmietana lub mleko zagęszczone)
30ml syropu czekoladowego
bita śmietana
wiórki czekoladowe
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
Żółte, zdrowe kurki (około 2 szklanki)
masło
sól
pieprz
cebula
śmietana
Do podania:
chlebek lub bułki
Sałatka z dyni z marchewką i jabłkiem
Forma potrawy: Sałatki
250 g dyni
2–3 marchewki
2–3 jabłka
śmietana lub sos majonezowo-jogurtowy, lub sos curry
przyprawy do smaku
Forma potrawy: Sałatki
ilość wg. smaku:
krewetki
ananas z puszki
majonez
śmietana
sos tabasco
pieprz, sól