cojemy.pl > Przetwory > Aromatyczne śliwki w occie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy na kawę z mlekiem

Aromatyczne śliwki w occie

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 35 min.

Składniki potrawy

3kg śliwek
30dag cukru
1,5 litra octu winnego
3 goździki
12 ziaren pieprzu, laska wanilii
2 liście laurowe

Przyrządzanie

Do konserwowania nadają się zarówno mirabelki, jak i małe renklody, a także niezbyt dojrzałe węgierki.

Tak przygotowane, są doskonałe do mięs - zwłaszcza do pieczeni wieprzowej lub dziczyzny.

Cukier, wanilię, goździki, pieprz, liście laurowe włożyć do emaliowanego garnka. Wlać ocet. Powoli doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać, ostudzić.

Śliwki przebrać, wybierając zdrowe i najbardziej dorodne. Umyć i osuszyć.

Za pomocą nożyczek lub noża obciąć ogonki kilka milimetrów od owocu.

Wygotować słoiki i osączyć na czystej ściereczce lub na papierowym ręczniku.

Włożyć do nich śliwki. Najlepsze są słoiki z hermetycznym zamknięciem.

Śliwki zalać octem, odcedzając przyprawy.Owoce muszą być przykryte płynem. Zamknąć słoiki i odstawić przynajmniej na miesiąc.

Rady:
Do marynowania wybierać dojrzałe, ale nie przejrzałe śliwki, jędrne, bez zmarszczki przy ogonku. Dla uzyskania lepszego aromatu - w co 10. śliwkę wkłuć goździk.

Jeśli chcemy mieć marynatę o delikatniejszym smaku, na 3 kg owoców bierzemy 1 kg cukru,1/3 l octu,a z przypraw tylko cynamon w kawałkach i goździki.

Zagotowujemy ocet, cukier i przyprawy z 2 l wody. Gorącą marynatą zalewamy śliwki Następnego dnia zlewamy zalewę, znów zagotowujemy i gorącą ponownie zalewamy owoce.

Czynność powtarzamy 4-krotnie.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Goździk, goździki, Liść laurowy, Ocet, Pieprz, Wanilia, Śliwki

Podobne przepisy

Śliwki marynowane w winie

Forma potrawy: Przetwór
1,5kg śliwek
2 i 1/2 szklanki cukru
szklanka octu
szklanka czerwonego wina
2 kawałki cynamonu
3-5 goździków
» zobacz przepis

Śliwki w occie

Forma potrawy: Przetwór
1kg śliwek

Zalewa:
szklanka octu
15dag cukru
cynamon do smaku
kilka goździków
» zobacz przepis

Śliwki marynowane - po prostu

Forma potrawy: Przetwór
śliwki
ocet 6%
» zobacz przepis

Korki z matiesów

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
25-30dag matiesów (filety)
5dag śliwek z octu (mogą być również świeże i suszone)
1 mały por
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki czystej wódki
2 łyżki majonezu
» zobacz przepis

Płonące śliwki

Forma potrawy: Inna potrawa, Kolacja, Przekąska lub przystawka
1 kg. śliwek renklod
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50ml śliwowicy

Syrop waniliowy:
500ml wody
300g cukru
1/2 laski drobno posiekanej wanilii
lub 1 torebka cukru waniliowego
» zobacz przepis

Śliwki z wątróbką

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
20dag suszonych śliwek
3 drobiowe wątróbki
20 pasków wędzonego boczku
łyżeczka masła
sól, pieprz
20 drewnianych wykałaczek
» zobacz przepis

Kurczak z ananasem

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak
1/2 szklanki oliwy
6 ząbków czosnku
1 puszka ananasa w plastrach
100g cukru pudru
3 goździki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 paczki szafranu
sok z 1 dużej cytryny
śliwki suszone bez pestek
orzechy włoskie łuskane
» zobacz przepis

Zupa z suszonych śliwek

Forma potrawy: Zupa
250g suszonych śliwek
800ml przegotowanej, zimnej wody
250ml soku śliwkowego
100ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe
» zobacz przepis

Gulasz po bieszczadzku

Forma potrawy: Danie główne
75dag baraniny lub wieprzowiny z kością
25dag cebuli
15dag śliwek suszonych
1/4 l wina białego wytrawnego
1/2 cytryny
3dag oleju
4dag masła
3dag mąki
1/2 l wody
sól, pieprz
papryka w proszku
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Deser z dyni

Forma potrawy: Deser
1 dynia (ok. 1,5 kg)
70g ryżu
2 łyżki masła
200g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
40g rodzynek
70g śliwek suszonych
30g cukru
szczypta mielonego cynamonu, sól
» zobacz przepis

Śledzie w sosie śliwkowym

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
opakowanie śledzi
2 opakowania suszonych śliwek
100g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy
1/2 cytryny
szczypta cukru
bazylia
plastry cytryny
» zobacz przepis

Kolorowy placek śliwkowy

Forma potrawy: Ciasto
1,5kg śliwek węgierek
75dag śliwek mirabelek
25dag masła
20dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.