Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
50 dag mąki
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
niepełna szklanka mleka
4 jajka
10 dag masła
cukier waniliowy
Nadzienie:
30 dag tłustego twarogu
2 żółtka
1 białko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki rodzynek
cukier waniliowy
Dobrze ogrzaną mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie. Do wgłębienia wsypać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i dolać letnie mleko. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn wyrośnie, wbić jajko, 3 żółtka utarte lekko z cukrem i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Wlać roztopione letnie masło, wyrabiać dalej, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk i miski. Postawić w ciepłym miejscu.
W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowoać nadzienie:
Zmiksowany ser utrzeć z żółtkami, jednym białkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wstawić do lodówki.
Z ciasta uformować wałek, pociąć na plastry, z każdego ulepić "miseczkę" o podwyższonych brzegach - średnica około 10 cm. We wgłębienie wkładać ser. Ciasto posmarować białkiem i wstawić do rozgrzanego do 170°C piekarnika.
Piec około 20-25 minut, do czasu aż watruszki się przyrumienią.
Forma potrawy: Dania główne
ogórek konserwowy
5 pieczarek
4 plastry karkówki dość cienkie
mąka pszenna
olej
2 plasterki żółtego sera
cukier
musztarda
pieprz
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
przyprawa orientalna kuronia
sól
1 cebula
1 marchew dość duża
2 papryczki chili
1 seler
Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje
50 dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10 dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
oliwa
mąka
200 ml śmietany
200 ml białego wytrawnego wina
4 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
sól, pieprz
sok z cytryny