cojemy.pl > Ciasta > Watruszki

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku

Watruszki

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

50dag mąki
3dag drożdży
3 łyżki cukru
niepełna szklanka mleka
4 jajka
10dag masła
cukier waniliowy

Nadzienie:
30dag tłustego twarogu
2 żółtka
1 białko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki rodzynek
cukier waniliowy

Przyrządzanie

Dobrze ogrzaną mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie. Do wgłębienia wsypać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i dolać letnie mleko. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.

Gdy rozczyn wyrośnie, wbić jajko, 3 żółtka utarte lekko z cukrem i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Wlać roztopione letnie masło, wyrabiać dalej, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk i miski. Postawić w ciepłym miejscu.

W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowoać nadzienie:
Zmiksowany ser utrzeć z żółtkami, jednym białkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wstawić do lodówki.

Z ciasta uformować wałek, pociąć na plastry, z każdego ulepić "miseczkę" o podwyższonych brzegach - średnica około 10 cm. We wgłębienie wkładać ser. Ciasto posmarować białkiem i wstawić do rozgrzanego do 170°C piekarnika.

Piec około 20-25 minut, do czasu aż watruszki się przyrumienią.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Drożdże, Jajka, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Pomarańcza, Rodzynki, Ser biały, twaróg, Wanilia
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.