50dag mąki
3dag drożdży
3 łyżki cukru
niepełna szklanka mleka
4 jajka
10dag masła
cukier waniliowy
Nadzienie:
30dag tłustego twarogu
2 żółtka
1 białko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki rodzynek
cukier waniliowy
Dobrze ogrzaną mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie. Do wgłębienia wsypać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i dolać letnie mleko. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn wyrośnie, wbić jajko, 3 żółtka utarte lekko z cukrem i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Wlać roztopione letnie masło, wyrabiać dalej, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk i miski. Postawić w ciepłym miejscu.
W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowoać nadzienie:
Zmiksowany ser utrzeć z żółtkami, jednym białkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wstawić do lodówki.
Z ciasta uformować wałek, pociąć na plastry, z każdego ulepić "miseczkę" o podwyższonych brzegach - średnica około 10 cm. We wgłębienie wkładać ser. Ciasto posmarować białkiem i wstawić do rozgrzanego do 170°C piekarnika.
Piec około 20-25 minut, do czasu aż watruszki się przyrumienią.