MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka z porami

Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

10 średnich ziemniaków
3-4 ładne pory
łyżka masła
pół szklanki tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka

Przyrządzanie

Ziemniaki ugotować w łupinach. Pory podzielić na połówki i dokładnie umyć, pokroić w plasterki i porcjami podduszać na maśle. Doprawić solą, pieprzem i papryką.

Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plaserki. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Wyłożyć i połowę ziemniaków posolić.

Położyć pory, przykryć pozostałymi ziemniakami. Wierzch posypać tartym serem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kurczak z porami

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz

Sandwicze z żółtym serem i porami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

15 dag żółtego sera
2 pory
8 kromek długiej bułki
3/4 szklanki mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
2 łyżki masła

Pasta z żółtego sera z porami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

25 dag żółtego sera
1 por
3 łyżki majonezu
3-4 łyżki śmietany
sól
cukier
musztarda do smaku

Karp po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
10 dag porów
10 dag pieczarek
5 dag masła
sok z cytryny
10 g cukru
3 dag mąki pszennej
75 ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina