Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska
10 średnich ziemniaków
3-4 ładne pory
łyżka masła
pół szklanki tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka
Ziemniaki ugotować w łupinach. Pory podzielić na połówki i dokładnie umyć, pokroić w plasterki i porcjami podduszać na maśle. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plaserki. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Wyłożyć i połowę ziemniaków posolić.
Położyć pory, przykryć pozostałymi ziemniakami. Wierzch posypać tartym serem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz
Sandwicze z żółtym serem i porami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
15 dag żółtego sera
2 pory
8 kromek długiej bułki
3/4 szklanki mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
2 łyżki masła
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
25 dag żółtego sera
1 por
3 łyżki majonezu
3-4 łyżki śmietany
sól
cukier
musztarda do smaku
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
10 dag porów
10 dag pieczarek
5 dag masła
sok z cytryny
10 g cukru
3 dag mąki pszennej
75 ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina