Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki, potrawa wegetariańska
4 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki surowe lub kiszone
2 papryki
2 cebule
4 pomidory
sól, pieprz
sok z cytryny
Do podania:
pieczywo
Jajka obrać ze skorupek i podzielić na ćwiartki. Obrać cebulę i ogórki, pokroić w plasterki. Paprykę wymyć dokładnie, oczyścić, pokroić w pierścienie.
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki. Ogórki, cebulę i paprykę połączyć razem, posolić, skropić sokiem z cytryny.
Ułożyć na talerzykach, przybrać ćwiartkami jajek na twardo i pomidorami. Jeść jako przystawka do pieczywa.
Forma potrawy: Sosy
15 dag selera
1/4 szklanki śmietanki
2 łyżki posiekanych listków selera
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
litr wywaru mięsnego lub z warzyw
3 jaja
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 łyżki stołowe parmezanu
Forma potrawy: Sałatki
2 pory
3 jaja
ogórek konserwowy
pół pęczka natki pietruszki
mały słoik majonezu
musztarda
sól
pieprz
Forma potrawy: Zupy
50 dag zielonego groszku
cebula
100 ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy