5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50 g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki
Galaretka:
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny
Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100 ml śmietany kremówki
60 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Łososia wyjąć z puszki, osączyć na sicie, obrać ze skóry, usunąć ości i ciemne części. Rozetrzeć razem z masłem na jednolitą masę. Dodać śmietanę i sok z cytryny. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z każdej kromki chleba wyciąć 3 krążki. Krążki chleba posmarować cienko masłem i wycisnąć na nie masę łososiową za pomocą wyciskarki z karbowaną końcówką.
Przybrać każdą kanapkę listkiem pietruszki i cząstką cytryny wyciętą z plasterka. Kanapki ochłodzić w lodówce.
Żelatynę moczyć w winie 15 min., następnie wino ogrzewać, stale mieszając, aż żelatyna nie rozpuści się. Powstałą w ten sposób galaretkę zostawić do ochłodzenia. Płynną galaretką dwukrotnie smarować powierzchnie kanapek za pomocą płaskiego pędzla. Włożyć kanapki do lodówki między jednym a drugim glazurowaniem i po jego zakończeniu.
Forma potrawy: Śniadania
10 kromek chleba razowego
40 g surowej polędwicy wołowej
10 jajeczek przepiórczych
125 g masła
1 cebula
1 mały słoik ogorków konserwowych
2 łyżki kaparów lub siekanych grzybów marynowanych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
3-4 kromki chleba
10 dag twarogu
8-10 dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80 g gęstego majonezu
1 pęczek koperku
Sos majonezowy:
120 g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
250 g chleba
100 g sera mozzarella lub bryndzy owczej
8 łyżek mąki
2 jaja
sól
oliwa do smażenia