cojemy.pl > Przyprawy > Przepisy na potrawy > Strona numer 27

Przepisy z przyprawami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Śniadania z jajkami i boczkiem
Przepisy z bazylią Przepisy z cukrem Przepisy z cukrem waniliowym Przepisy z curry Przepisy z cynamonem (laskami cynamonu) Przepisy z cząbrem Przepisy z estragonem Przepisy z gałką muszkatołową Przepisy z gorczycą Przepisy z goździkami Przepisy z imbirem Przepisy z jałowcem Przepisy z kakaem Przepisy z kardamonem Przepisy z ketchupem (keczupem) Przepisy z kminem rzymskim (kuminem, cuminem) Przepisy z kminkiem Przepisy z kolendrą Przepisy z kostką warzywną Przepisy z kurkumą Przepisy z liśćmi dębu Przepisy z liściem laurowym Przepisy z lubczykiem Przepisy z lukrem Przepisy z maggi Przepisy z majerankiem Przepisy z masalą (garam masalą) Przepisy z melisą Przepisy z miętą Przepisy z musztardą Przepisy z octem Przepisy z oregano Przepisy z pieprzem Przepisy z rukolą Przepisy z szafranem Przepisy z solą kuchenną Przepisy z tymiankiem Przepisy z vegetą Przepisy z wanilią Przepisy z zielem angielskim Przepisy z ziołami prowansalskimi

Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy

Wieniec orzechowy

Forma potrawy: Ciasto
35dag (2 niepełne szklanki) mąki
20dag sera białego
8dag (4 łyżki) cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 żółtko i 1 łyżka mleka do smarowania ciasta
tłuszcz i tarta bułka do formy
Nadzienie:
25dag orzechów łuskanych
12dag (6 łyżek) cukru pudru
3 łyżki mleka
1 jajo
zapach migdałowy
» zobacz przepis

Tarta gruszkowa

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
250g mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki śmietany
Na wierzch:
250g twarogu
szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
500g gruszek
4-5 łyżek galaretki porzeczkowej
kilka migdałów
2 łyżki wiśniówki lub rumu
» zobacz przepis

Hache wołowe

Forma potrawy: Danie główne
1200g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko
» zobacz przepis

Sos po kapitańsku

Forma potrawy: Sos
40dag papryki konserwowej
50ml czerwonego wina wytrawnego
natka pietruszki
sól, pieprz
musztarda do smaku
» zobacz przepis

Pasta sojowa

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
25dag soi
1 jajko
4 łyżki ketchupu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zupa z suszonych śliwek

Forma potrawy: Zupa
250g suszonych śliwek
800ml przegotowanej, zimnej wody
250ml soku śliwkowego
100ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe
» zobacz przepis

Konfitury z gruszek lipcowych

Forma potrawy: Przetwór
2kg oczyszczonych gruszek
1,5kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku
» zobacz przepis

Zapiekanka z makaronem i rybą

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
30dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła
» zobacz przepis

Sernik z mandarynkami

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 12 porcji:
18dag herbatników
8dag masła
30dag cukru
5 jajek
3dag mąki
2 puszki (po 314 ml) mandarynek
2 cukry waniliowe
skórka otarta z 1 pomarańczy i z 1 limonki
2 łyżki soku pomarańczowego
40dag twarogu chudego
40dag twarogu pełnotłustego
plasterki limonki i listki melisy
tłuszcz do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Boston Flip

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
50ml whisky
50ml wina madera
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 gałka muszkatołowa
3 kostki lodu
» zobacz przepis

Adżika

Forma potrawy: Przetwór
pół kilo papryki słodkiej
pół kilo papryki ostrej
pół kilo wyłuskanych orzechów włoskich
10 dużych główek czosnku
150ml oleju
4 łyżki octu
4 kopiate łyżki soli
» zobacz przepis

Pstrągi po holendersku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Składniki określono na 6 porcji
3 średniej wielkości pstrągi
sok z połówki cytryny
butelka białego wytrawnego wina
3 małe cebulki
kilka gałązek suszonego tymianku
po garści świeżych liści bazylii i mięty
5 - 6 goździków
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.