MENU
ZWIŃ MENU

Pstrągi po holendersku

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne

Składniki

Składniki określono na 6 porcji
3 średniej wielkości pstrągi
sok z połówki cytryny
butelka białego wytrawnego wina
3 małe cebulki
kilka gałązek suszonego tymianku
po garści świeżych liści bazylii i mięty
5 - 6 goździków
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 

Przyrządzanie

Pstrągi sprawić, dokładnie oczyścić i wymyć. Nasolić i skropić obficie sokiem z cytryny. Wstawić na min. godzinę do lodówki.
 
Następnie włożyć do naczynia do zapiekania (ale takiego, które również można umieścić na palniku), wlać butelkę wina, a także dodać przekrojone na pół cebulki, suszone zioła, tj. liść laurowy i tymianek, pół łyżeczki soli i nieco pieprzu oraz czosnek i goździki.
 
Masło wymieszać z mąką i również wrzucić do formy. Dusić po przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dolać bulion oraz świeże zioła i na 15 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. Piec ok. 15 minut.
 
Przed podaniem pstrągi odsączyć, na półmisku polać nieco sosem z naczynia, w którym się zapiekały, posypać natką pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pstrągi z nawarry

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

4 pstrągi (po ok. 20 dag)
3 plastry szynki serrano lub westfalskiej
100 ml oleju
2 łyżki mąki
1 cytryna
sól, biały pieprz
 

Pstrąg pieczony w folii z ryżem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje

4 torebki ryżu (400 g)
4 pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól
pieprz
 

Opiekane pstrągi

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

4 pstrągi
4 gałązki natki pietruszki
4 plasterki cebuli
6 łyżek oleju
sok z cytryny
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki zmielonego kminku

Pstrąg w miodzie zapiekany

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe

Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu