Ragout z borowików, kurek i fasolki
Forma potrawy: Dania główne
200 g kurek
500 g borowików
150 g bekonu
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
400 g białej fasolki z konserwy
biały pieprz mielony
sól do smaku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1 kg zdrowych, jędrnych grzybów
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
500 g ryżu długoziarnistego
500 g młodej baraniny lub jarzyny - bakłażan, kabaczek, kalafior
150 g masła
200 g cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
50 g obranych migdałów
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
1 łyżeczka turmeriku (kurkumy)
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg pomidorów
500 g gotowanej ryby
Marynata:
12 łyżek oleju
8 łyżek octu winnego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka gałązek zielonej pietruszki
Majonez:
400 ml oliwy
3 żółtka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz cayenne
Forma potrawy: Dania główne
75 dag schabu bez kości
5 ząbków czosnku
sól i pieprz
Do podania:
surówka z czerwonej kapusty
Pomidorki faszerowane kozim serem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
16 pomidorków koktajlowych
150 g koziego sera do smarowania
lub twaróg + łyżka śmietany 18%
3 łyżki orzechów piniowych
2 łyżki posiekanej bazylii
świeżo zmielony pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
1 kabaczek (ok. 1 kg)
6-8 parówek (30-40 dag)
sól
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki oregano
1 cebula (10 dag)
5 łyżek oleju
1/2 szklanki ketchupu
15 dag tartego żółtego sera
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
1/2 szklanki oliwy
6 ząbków czosnku
1 puszka ananasa w plastrach
100 g cukru pudru
3 goździki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 paczki szafranu
sok z 1 dużej cytryny
śliwki suszone bez pestek
orzechy włoskie łuskane