Forma potrawy: Dania główne, czas przygotowania: 20 min.
2 piersi z kurczaka
łyżka oliwy
mała puszka grzybów w wodzie
pół szklanki słodkiej śmietanki
dużo pieprzu
ugotowany makaron lub ryż
Piersi kurczaka obrać ze skóry, kości i tłuszczu. Doprawić je pieprzem bardzo mocno po obu stronach, tak, żeby były nim całe pokryte.
Usmażyć na oliwie aż będą brązowe z każdej strony. Odłożyć na talerz. Patelnie mocno nagrzać i zalać wodą oraz grzybami z puszki. Zeskrobać wszystko, co przylegle do dna patelni. Dodać śmietankę, podgotować na małym ogniu około 3 minuty.
Włożyć piersi z kurczaka do sosu i podgrzać na małym ogniu, aż sos zacznie kipieć.
Podać na ryżu, makaronie lub z ziemniakami. Danie smakuje także z chlebem.
Śmietanka w tym daniu neutralizuje dużą ilość pieprzu.
Forma potrawy: Dania główne
pierś z kurczaka
30 - 40 dag pieczarek
2 cebule
śmietana 22%
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 pierś kurczaka
2 jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
1 średnia cebula
sól
pieprz
cukier
Do podania:
ryż
Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym
Forma potrawy: Dania główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
3 łyżki brandy
3 pieczarki
pierś z kurczaka
kostka warzywna rozpuszczona w niecałej szklance wody
3 łyżki octu winnego
pieprz
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryki zielonej
ryż