MENU
ZWIŃ MENU

Pierś kurczaka z ryżem lub makaronem

Forma potrawy: Dania główne, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

2 piersi z kurczaka
łyżka oliwy
mała puszka grzybów w wodzie
pół szklanki słodkiej śmietanki
dużo pieprzu
ugotowany makaron lub ryż

Przyrządzanie

Piersi kurczaka obrać ze skóry, kości i tłuszczu. Doprawić je pieprzem bardzo mocno po obu stronach, tak, żeby były nim całe pokryte.

Usmażyć na oliwie aż będą brązowe z każdej strony. Odłożyć na talerz. Patelnie mocno nagrzać i zalać wodą oraz grzybami z puszki. Zeskrobać wszystko, co przylegle do dna patelni. Dodać śmietankę, podgotować na małym ogniu około 3 minuty.

Włożyć piersi z kurczaka do sosu i podgrzać na małym ogniu, aż sos zacznie kipieć.

Podać na ryżu, makaronie lub z ziemniakami. Danie smakuje także z chlebem.

Śmietanka w tym daniu neutralizuje dużą ilość pieprzu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pierś z kurczaka pod kołderką

Forma potrawy: Dania główne

pierś z kurczaka
30 - 40 dag pieczarek
2 cebule
śmietana 22%
sól
pieprz

Pierś kurczaka z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

1 pierś kurczaka
2 jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
1 średnia cebula
sól
pieprz
cukier

Do podania:
ryż

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
 

Piersi z kurczaka na kwaśno

Forma potrawy: Dania główne

3 łyżki brandy
3 pieczarki
pierś z kurczaka
kostka warzywna rozpuszczona w niecałej szklance wody
3 łyżki octu winnego
pieprz
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryki zielonej
ryż