2 piersi z kurczaka
łyżka oliwy
mała puszka grzybów w wodzie
pół szklanki słodkiej śmietanki
dużo pieprzu
ugotowany makaron lub ryż
Piersi kurczaka obrać ze skóry, kości i tłuszczu. Doprawić je pieprzem bardzo mocno po obu stronach, tak, żeby były nim całe pokryte.
Usmażyć na oliwie aż będą brązowe z każdej strony. Odłożyć na talerz. Patelnie mocno nagrzać i zalać wodą oraz grzybami z puszki. Zeskrobać wszystko, co przylegle do dna patelni. Dodać śmietankę, podgotować na małym ogniu około 3 minuty.
Włożyć piersi z kurczaka do sosu i podgrzać na małym ogniu, aż sos zacznie kipieć.
Podać na ryżu, makaronie lub z ziemniakami. Danie smakuje także z chlebem.
Śmietanka w tym daniu neutralizuje dużą ilość pieprzu.