Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, potrawa wegetariańska
ser feta
ząbki czosnku (1 na 100g fety)
parmezan (tyle ile fety)
grubo mielony czarny pieprz
kilka kropel oliwy (niekoniecznie)
Fetę należy osuszyć w ręczniku papierowym, następnie dokładnie rozgnieść w misce widelcem na papkę.
Dodać mocno rozdrobniony czosnek, parmezan, pieprz i wymieszać.
Jeżeli masa jest za sucha można dodać kilka kropel oliwy - ale nie więcej.
Doskonale spełnia rolę przekąski na przyjęciach i imprezach.
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia
ser feta
czarne oliwki
oliwa
koperek
Forma potrawy: Sałatki
3 duże pomidory
1 długi ogorek lub 3 małe
2 cebule
1-2 zielone papryki
garść czarnych oliwek
sól i pieprz do smaku
sok z 1 cytryny
5 łyżek oliwy
20 dag sera owczego "feta" lub bryndzy
oregano
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
100 g sera feta
1 jajo
majeranek
sos sojowy
1 szklanka sosu pomidorowego
śmietana