4 nieduże filety z łososia
pół szklanki oliwy lub oleju
1 cytryna
po 1 łyżeczce: ziela angielskiego, świerzo rozgniecionego pieprzu czarnego i białego
po 2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
2 liście laurowe
sól
Lekko posolone i pokropione cytryną filety odłożyć na bok, a w miseczce wymieszać ze sobą ziele angielskie, pieprz czarny i biały, po 1 łyżeczce tymianku i rozmarynu, następnie zalać to oliwą. Do tej zalewy dodać kilka - maksymalnie pięć - kropel cytryny.
Włożyć filety do zalewy na godzinę aby nabrały aromatu. Następnie filety dokładnie oczyścić z przypraw i piec na balsze tylko przez minutę z każdej strony. Przełożyć je do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, układając w dwóch warstwach. Pomiędzy obie warstwy i dodatkowo na wierzch włożyć pozostały tymianek i rozmaryn wymieszany z oliwą. Do tego po liściu laurowym.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika na 10 minut a poźniej już można rozkoszować się smakiem.