cojemy.pl > Przyprawy > Mięta > Przepisy na potrawy > Strona numer 3

Przepisy z miętą


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli
Bazylia Cukier Cukier waniliowy Curry Cynamon (laska cynamonu) Cząber Estragon Gałka muszkatołowa Gorczyca Goździk, goździki Imbir Jałowiec Kakao Kardamon Ketchup (keczup) Kmin rzymski (kumin, cumin) Kminek Kolendra Kostka warzywna Kurkuma Liście dębu Liść laurowy Lubczyk Lukier Maggi Majeranek Masala (garam masala) Melisa Mięta Musztarda Ocet Oregano Pieprz Rukola Szafran Sól kuchenna Tymianek Vegeta Wanilia Ziele angielskie Zioła prowansalskie
Ciasta z miętą Dania główne z miętą Dania na grilla z miętą Dania rybne z miętą Desery z miętą Drinki i koktajle alkoholowe z miętą Koktajle bezalkoholowe z miętą Kolacje z miętą Napoje z miętą Przekąski lub przystawki z miętą Przetwory z miętą Sałatki lub surówki z miętą Sosy z miętą Zapiekane z miętą Zupy z miętą Śniadania z miętą

Kolorem zielonym zaznaczono mięta

Shorba

Forma potrawy: Zupa
50g grochu włoskiego
2 łyżki oliwy
2 średniej wielkości cebule
450g jagnięciny na gulasz (ew. wołowina lub kurczak)
5-6 pomidorów
125g fasolki szparagowej
2 średniej wielkości kartofle
125g świeżego bobu
1 łyżka świeżej mięty
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżeczka papryki
2 łyżki pasty pomidorowej
2,5 l wody
1 średniej wielkości cukinia
1 zielona papryka
100g cienkiego makaronu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka indyjska z ryżem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
100g długoziarnistego ryżu
250ml bulionu z kury
50g czerwonej fasoli z puszki
50g ziaren kukurydzy z puszki
1 pomidor
1 mała cebula
1 jabłko
1 banan
2 plasterki ananasa
1 pomarańcza bez pestek
20g rodzynków
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, estragon, mięta)
Sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kolorowe grzanki

Forma potrawy: Śniadanie, Zapiekane
2 papryki: żółta i zielona
150g bobu
3 łyżki soku z cytryny
1 strąk marynowanej papryki pepperoni
1 łyżka kaparów
8 kromek bułki paryskiej
1 ząbek czosnku
1 łyżka liści mięty
1 łyżka liści bazylii
2 łyżki wiórków parmezanu
3 łyżki oliwy
» zobacz przepis

Shake śniadaniowy

Forma potrawy: Śniadanie
1 szklanka soku pomarańczowego
1 banan
sok z cytryny
po kilka kawałków swieżych owoców:
ananas, truskawki, maliny, brzoskwinie, kiwi
jogurt naturalny (około 175 ml)
1 łyżka brązowego cukru
Opcjonalnie:
jajko
listki mięty
kostki lodu
» zobacz przepis

Zupa dyniowa indian pueblo

Forma potrawy: Zupa
1 łyżka masła lub oleju
posiekany miąższ 2 pomidorów (bez skórki i pestek)
1 posiekana zielona papryka
1 duża posiekana cebula
1 łyżeczka suszonej mięty
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
350g dyni, pokrojonej w kostkę i ugotowanej
500ml rosołu z kury
1 łyżka mąki
120ml śmietany lub mleka
posiekana świeża kolendra do przybrania
» zobacz przepis

Baranina duszona z kabaczkami

Forma potrawy: Danie główne
600g baraniny
1 kabaczek (ok. 1 kg)
sok z 1 cytryny
suszony rozmaryn
zielona mięta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej czerwonej papryki
zielona pietruszka
Do podania:
ziemniaki lub ryż
» zobacz przepis

Ogórkowy koktajl

Forma potrawy: Koktajl bezalkoholowy
1 świeży ogórek
1 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 1/2 szklanki mleka
sok z cytryny
sól do smaku
biały pieprz
kilka liści mięty
łyżka koperku
» zobacz przepis

Sałatka z melona

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
100g dyni
100g melona
2 duże jabłka, najlepiej odmian zielonych lub żółtych
1 średnia cytryna
1 łyżka stołowa płynnego miodu
listki mięty do dekoracji
» zobacz przepis

Pikantne pulpety

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
450g mielonego mięsa jagnięcego
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki garam masala
4 łyżki posiekanych liści kolendry
1 łyżka posiekanych liści mięty
1 jajko, ubite
olej do posmarowania
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Sos:
1 ogórek posiekany
150ml jogurtu naturalnego
Do przybrania:
listki mięty
» zobacz przepis

Cukinia z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla
1 średnia cukinia
ok. 100ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól
» zobacz przepis

Pstrągi po holendersku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Składniki określono na 6 porcji
3 średniej wielkości pstrągi
sok z połówki cytryny
butelka białego wytrawnego wina
3 małe cebulki
kilka gałązek suszonego tymianku
po garści świeżych liści bazylii i mięty
5 - 6 goździków
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
» zobacz przepis

Tabule - alpejska sałatka

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 - opakowanie kaszki "kus kus"
0,5 - pokrojonej i drobno posiekane : zielona i czerwona papryka
10 - 15 posiekanych zielonych oliwek
pęczek posiekanej natki pietruszki
kilka listków mięty
pomidory włoskie z puszki również rozdrobnione lub 3 świeże obrane ze skórki drobno posiekane pomidory
0,5 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.