Forma potrawy: Dania główne
600 g baraniny
1 kabaczek (ok. 1 kg)
sok z 1 cytryny
suszony rozmaryn
zielona mięta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej czerwonej papryki
zielona pietruszka
Do podania:
ziemniaki lub ryż
Baraninę umyć, oczyścić, pokrajać na małe kawałki, posypać solą roztartą z czosnkiem. Wrzucić do rondla, zalać 2 szklankami gorącej wody lub rosołu. Postawić na niedużym ogniu i gotować, dopóki mięso nie będzie miękkawe.
Następnie pokroić drobno cebulę, przesmażyć, dodać do mięsa. Kabaczek umyć, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę i wrzucić do mięsa. Dodać posiekaną zieloną miętę, ostrą paprykę, sok z cytryny, posypać solą i pieprzem.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Podawać z ziemniakami lub ryżem na sypko, posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
20 dag mielonki
2 kg kabaczków
1 łyżka masła
sól
2/3 szklanki śmietany
15 dag tartego żółtego sera
pieprz
1 łyżka tłuszczu do naczynia
łyżka zieleniny
Forma potrawy: Dania na grilla
baranina 70 dag
mleko 1/2 L
oliwa 3 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz czarny 1 łyżka
pomidory 3 szt
papryka czerwona 3 szt
cebula 5 szt
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
kolba kukurydzy
sól
olej
4 pomidory
natka pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż