450g mielonego mięsa jagnięcego
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki garam masala
4 łyżki posiekanych liści kolendry
1 łyżka posiekanych liści mięty
1 jajko, ubite
olej do posmarowania
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Sos:
1 ogórek posiekany
150ml jogurtu naturalnego
Do przybrania:
listki mięty
Do większej misy wsypać przyprawy, zioła, czosnek, włożyć mięso jagnięce i wlać jajko. Wszystkie składniki starannie wymieszać, aby się dobrze połączyły i przyprawić do smaku pieprzem.
Mieszaninę tę podzielić na 8 równych części i uformować małe kotleciki.
Ułożyć je na grillu i posmarować olejem. Przez około 4 minuty opiekać z każdej strony, raz obracając, aby były ładnie zarumienione.
W wolnej chwili przygotować sos: ogórek wymieszać z jogurtem, a na środku położyć gałązkę mięty.
Kotleciki pukładać dookoła na talerzu, poprzedzielane cząstkami cytryny, a pośrodku ustawić miseczkę z sosem.