Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
450g mielonego mięsa jagnięcego
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki garam masala
4 łyżki posiekanych liści kolendry
1 łyżka posiekanych liści mięty
1 jajko, ubite
olej do posmarowania
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Sos:
1 ogórek posiekany
150 ml jogurtu naturalnego
Do przybrania:
listki mięty
Do większej misy wsypać przyprawy, zioła, czosnek, włożyć mięso jagnięce i wlać jajko. Wszystkie składniki starannie wymieszać, aby się dobrze połączyły i przyprawić do smaku pieprzem.
Mieszaninę tę podzielić na 8 równych części i uformować małe kotleciki.
Ułożyć je na grillu i posmarować olejem. Przez około 4 minuty opiekać z każdej strony, raz obracając, aby były ładnie zarumienione.
W wolnej chwili przygotować sos: ogórek wymieszać z jogurtem, a na środku położyć gałązkę mięty.
Kotleciki pukładać dookoła na talerzu, poprzedzielane cząstkami cytryny, a pośrodku ustawić miseczkę z sosem.
Forma potrawy: Desery
425g brzoskwiń z puszki
425g gruszek z puszki
50g rodzynek
1 laska cynamonu
4 goździki
4 łyżki rumu
śmietanka (ewentualnie)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
50 dag śledzi bez głów
2 cebule
3 łyżki oleju
jajko
koncentrat pomidorowy
papryka ostra w proszku (np. chilli w proszku)
musztarda
pieprz
szczypiorek
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Do przybrania:
cząstki cytryny
Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe