Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
1 - opakowanie kaszki "kus kus"
0,5 - pokrojonej i drobno posiekane : zielona i czerwona papryka
10 - 15 posiekanych zielonych oliwek
pęczek posiekanej natki pietruszki
kilka listków mięty
pomidory włoskie z puszki również rozdrobnione lub 3 świeże obrane ze skórki drobno posiekane pomidory
0,5 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Kaszkę "kus kus" zalewamy na 2 palce nad nią osolonym wrzątkiem i odstawiamy na 5 min.
Po tym czasie mieszamy ją widelcem i jest przygotowana, następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę dwa rodzaje papryki, pomidory, posiekaną natkę pietruszki z miętą oraz oliwki, a następnie skrapiamy sokiem z 0,5 cytryny.
Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem i po wymieszaniu odstawiamy na dobę do lodówki (można dodać np. kolendry lub innych jarzyn).
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka z kurczaka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez