cojemy.pl > Przyprawy > Gałka muszkatołowa > Przepisy na potrawy > Strona numer 3

Przepisy z gałką muszkatołową


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z serem białym bez jajek
Bazylia Cukier Cukier waniliowy Curry Cynamon (laska cynamonu) Cząber Estragon Gałka muszkatołowa Gorczyca Goździk, goździki Imbir Jałowiec Kakao Kardamon Ketchup (keczup) Kmin rzymski (kumin, cumin) Kminek Kolendra Kostka warzywna Kurkuma Liście dębu Liść laurowy Lubczyk Lukier Maggi Majeranek Masala (garam masala) Melisa Mięta Musztarda Ocet Oregano Pieprz Rukola Szafran Sól kuchenna Tymianek Vegeta Wanilia Ziele angielskie Zioła prowansalskie
Ciasta z gałką muszkatołową Dania główne z gałką muszkatołową Dania rybne z gałką muszkatołową Desery z gałką muszkatołową Drinki i koktajle alkoholowe z gałką muszkatołową Inne potrawy z gałką muszkatołową Kolacje z gałką muszkatołową Napoje z gałką muszkatołową Przekąski lub przystawki z gałką muszkatołową Przetwory z gałką muszkatołową Sałatki lub surówki z gałką muszkatołową Sosy z gałką muszkatołową Zapiekane z gałką muszkatołową Zupy z gałką muszkatołową Śniadania z gałką muszkatołową

Kolorem zielonym zaznaczono gałka muszkatołowa

Pieczeń z warzywami

Forma potrawy: Danie główne
75dag mieszanego mielonego mięsa
1kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20dag tłustej śmietany
10dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Dorsz lub mintaj korzenny

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
1kg dorsza lub mintaja
po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 utłuczone goździki
sok z cytryny
sól
cukier do smaku
5 ząbków czosnku
olej lub oliwa
» zobacz przepis

Pierniki korzenne z polewą miętową

Forma potrawy: Ciasto
35dag mąki pszennej
35dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej
Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego
» zobacz przepis

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1,5kg cielęciny
500g boczku
300g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50ml malagi lub innego aromatycznego wina
250ml bulionu
7g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa
Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne
Do podania:
żurawina
» zobacz przepis

Pasztet z marchewki

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1,75kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190g masła
2 łyżki cukru
100ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy
» zobacz przepis

Stek bawarski

Forma potrawy: Danie główne
40dag mięsa mielonego
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
1-2 jaja
2 łyżki mleka
sól
gałka muszkatołowa
1 łyżka zieleniny
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
4 jabłka
1 łyżeczka mąki
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka startego sera
pieprz
Do podania:
sałata
» zobacz przepis

Pasztet z kaczki z pieczarkami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
kaczka
5dag tłuszczu
10dag wątróbki z kaczki
około 20dag pieczarek
4dag suszonych śliwek
100ml śmietany
6-8dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Brukselka z serem na kolację

Forma potrawy: Kolacja
500g brukselki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka 2%
2 łyżki śmietany
mielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa
sól do smaku
1 łyżka soku cytrynowego
2 łyżki tartego sera żółtego
natka pietruszki lub koperek
» zobacz przepis

Kotlety z sera żółtego

Forma potrawy: Danie główne
40dag twardego sera żółtego typu gouda
5 łyżek pszennej mąki razowej
1 łyżka otrąb owsianych
3 jajka
1/3 szklanki kefiru
6-7 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka łagodnego curry
olej do smażenia
sos sojowy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Do podania:
surówki,
ziemniaki
» zobacz przepis

Pasta ze szpinakiem

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
1kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
» zobacz przepis

Zupa szparagowa

Forma potrawy: Zupa
0,5kg białych szparagów
750ml rosołu (może być z kostki)
2 łyżeczki cukru
250g pomidorów
pęczek bazylii lub natki
łyżeczka soku z cytryny
50g masła
30g mąki
100ml śmietany kremówki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250g wątroby wieprzowej
800g schabu karkowego bez kości
200g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500ml bulionu
20g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.