Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, dla ilu osób: 10, czas przygotowania: 3 godz.
1,5 kg cielęciny
500 g boczku
300 g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100 g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50 ml malagi lub innego aromatycznego wina
250 ml bulionu
7 g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa
Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne
Do podania:
żurawina
Mięso cielęce i boczek pokroić na kawałki, zalać 250 ml wody, dodać umyte grzyby, obraną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Dusić do miękkości.
Po ugotowaniu wyjąć, ostudzić. W wywarze namoczyć pokruszone bułeczki. Ze słoniny ukroić kilka cienkich dużych plastrów, resztę pokroić w paski.
Watróbkę zawinąć w plastry słoniny, upiec w piekarniku, następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Ugotowane mięso, grzyby i namoczone bułeczki zemleć 3 razy w maszynce lub zmiksować. Wbić jaja, wlać wino, dodać wątróbkę, przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.
Okrągłą formę na babkę wysmarować tłuszczem, napełnić masą pasztetową, przykryć paskami słoniny. Wstawić do ogrzanego do 200 st. C piekarnika, piec przez 1 godzinę.
Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, wymieszać z letnim bulionem i malagą.
Pasztet po upieczeniu ostudzić do temperatury pokojowej i wstawić do lodówki na kilka godzin. Do dekoracji wybrać owoce bez uszkodzeń i plamek, umyć je i osuszyć.
Pasztet wyjąć z formy, oblać galaretką, gdy zastygnie ułożyć owoce, ponownie oblać galaretką. Wstawić do lodówki.
Podawać z żurawiną i owocami z kompotu.
Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, Śniadania
650 g wątróbek drobiowych
300 g wieprzowiny
350 g cielęciny
5 jaj
200 g słoniny
200 ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150 ml porto
50 ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
Sałatka z cielęciny, marynowanych śliwek i gruszek
Forma potrawy: Sałatki
300 g pieczonej cielęciny
15 marynowanych śliwek
2 duże kartofle
2 gruszki z octu
1 zielona sałata
Zielony sos majonezowy:
150 g majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz, ząbek czosnku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego
Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki
Do podania:
podgrzane krakersy