MENU
ZWIŃ MENU

Brukselka z serem na kolację

Forma potrawy: Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4

Składniki

500 g brukselki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka 2%
2 łyżki śmietany
mielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa
sól do smaku
1 łyżka soku cytrynowego
2 łyżki tartego sera żółtego
natka pietruszki lub koperek

Przyrządzanie

Brukselkę należy dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie warzywi ugotować w wodzie lekko osolonej, w taki sposób aby brukselka się nie rozgotowała, czyli przez około 10 - 15 minut - i odcedzić.

Przygotować sos: z mąki i masła sporządzić białą zasmażkę, dodać do niej mleko oraz śmietanę, starannie wymieszać.

Odstawić sos aby zgęstniał, następnie przyprawić go do smaku pieprzem i solą, dodać gałkę muszkatołową i skropić sokiem z cytryny.

Odcedzoną brukselkę przełożyć na patelnię o wysokich brzegach, zalać sosem, przez krótki czas poddusić pod przykryciem i potem posypać startym serem żółtym. Smażyć na niewielkim ogniu, dopuki ser się nie rozpuści.

Danie należy serwować gorące, bezpośrednio po przygotowaniu. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietrszuki lub świeżym koperkiem.

Danie to jest doskonałą i lekką kolacją.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Placek lotaryński

Forma potrawy: Ciasta, Kolacje

12 dag masła
25 dag mąki
3 łyżki mleka
200 ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15 dag szynki
łyżka oleju
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane

20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia

Deserowy przysmak jabłkowy

Forma potrawy: Desery, Kolacje

opakowanie serka homogenizowanego
2 szklanki jogurtu
3 jabłka
sok z cytryny
3-4 łyżki cukru

Owoce np.:
truskawki
winogrona
jagody
porzeczki
gruszki
banany
kawałki ananasa
mango
czereśnie
wiśnie
rodzynki
etc.

Pasta jogurtowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

Jogurt naturalny bez dodatków
Pieczywo