500g brukselki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka 2%
2 łyżki śmietany
mielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa
sól do smaku
1 łyżka soku cytrynowego
2 łyżki tartego sera żółtego
natka pietruszki lub koperek
Brukselkę należy dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie warzywi ugotować w wodzie lekko osolonej, w taki sposób aby brukselka się nie rozgotowała, czyli przez około 10 - 15 minut - i odcedzić.
Przygotować sos: z mąki i masła sporządzić białą zasmażkę, dodać do niej mleko oraz śmietanę, starannie wymieszać.
Odstawić sos aby zgęstniał, następnie przyprawić go do smaku pieprzem i solą, dodać gałkę muszkatołową i skropić sokiem z cytryny.
Odcedzoną brukselkę przełożyć na patelnię o wysokich brzegach, zalać sosem, przez krótki czas poddusić pod przykryciem i potem posypać startym serem żółtym. Smażyć na niewielkim ogniu, dopuki ser się nie rozpuści.
Danie należy serwować gorące, bezpośrednio po przygotowaniu. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietrszuki lub świeżym koperkiem.
Danie to jest doskonałą i lekką kolacją.