Forma potrawy: Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4
500 g brukselki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka 2%
2 łyżki śmietany
mielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa
sól do smaku
1 łyżka soku cytrynowego
2 łyżki tartego sera żółtego
natka pietruszki lub koperek
Brukselkę należy dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie warzywi ugotować w wodzie lekko osolonej, w taki sposób aby brukselka się nie rozgotowała, czyli przez około 10 - 15 minut - i odcedzić.
Przygotować sos: z mąki i masła sporządzić białą zasmażkę, dodać do niej mleko oraz śmietanę, starannie wymieszać.
Odstawić sos aby zgęstniał, następnie przyprawić go do smaku pieprzem i solą, dodać gałkę muszkatołową i skropić sokiem z cytryny.
Odcedzoną brukselkę przełożyć na patelnię o wysokich brzegach, zalać sosem, przez krótki czas poddusić pod przykryciem i potem posypać startym serem żółtym. Smażyć na niewielkim ogniu, dopuki ser się nie rozpuści.
Danie należy serwować gorące, bezpośrednio po przygotowaniu. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietrszuki lub świeżym koperkiem.
Danie to jest doskonałą i lekką kolacją.
Forma potrawy: Ciasta, Kolacje
12 dag masła
25 dag mąki
3 łyżki mleka
200 ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15 dag szynki
łyżka oleju
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy
Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
Forma potrawy: Desery, Kolacje
opakowanie serka homogenizowanego
2 szklanki jogurtu
3 jabłka
sok z cytryny
3-4 łyżki cukru
Owoce np.:
truskawki
winogrona
jagody
porzeczki
gruszki
banany
kawałki ananasa
mango
czereśnie
wiśnie
rodzynki
etc.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
Jogurt naturalny bez dodatków
Pieczywo