cojemy.pl > Dania główne > Stek bawarski

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z bakłażanem i serem żółtym

Stek bawarski

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

40dag mięsa mielonego
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
1-2 jaja
2 łyżki mleka
sól
gałka muszkatołowa
1 łyżka zieleniny
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
4 jabłka
1 łyżeczka mąki
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka startego sera
pieprz

Do podania:
sałata

Przyrządzanie

Połączyć i dobrze wyrobić  na jednolitą masę: mięso mielone, ryż, jaja, mleko, posiekaną zieleninę oraz przyprawy. Z powstałej masy formować okrągłe steki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Steki wyłożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple, obłożyć cząstkami uduszonych na tłuszczu jabłek. Śmietanę wymieszać z mąką i serem, mieszając zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gorącym sosem zalać steki. Podawać z sałatą.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Gałka muszkatołowa, Jabłka, Jajka, Koper, koperek, Mięso mielone, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Pietruszka, Ryż, Sałata, Ser żółty, Sól kuchenna, Wieprzowina, Wołowina, Śmietana
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.