40dag mięsa mielonego
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
1-2 jaja
2 łyżki mleka
sól
gałka muszkatołowa
1 łyżka zieleniny
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
4 jabłka
1 łyżeczka mąki
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka startego sera
pieprz
Do podania:
sałata
Połączyć i dobrze wyrobić na jednolitą masę: mięso mielone, ryż, jaja, mleko, posiekaną zieleninę oraz przyprawy. Z powstałej masy formować okrągłe steki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Steki wyłożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple, obłożyć cząstkami uduszonych na tłuszczu jabłek. Śmietanę wymieszać z mąką i serem, mieszając zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gorącym sosem zalać steki. Podawać z sałatą.