MENU
ZWIŃ MENU

Pasztet z kaczki z pieczarkami

Składniki

kaczka
5 dag tłuszczu
10 dag wątróbki z kaczki
około 20 dag pieczarek
4 dag suszonych śliwek
100 ml śmietany
6-8 dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przyrządzanie

Kaczkę należy umyć, natrzeć przyprawami, następnie odstawić na godzinę. Po tym czasie polać ją tłuszczem i piec skrapiając wodą, później wytworzonym w pieczeniu sosem.

Pieczarki wyczyścić, pokroić, dodać do kaczki pod koniec pieczenia razem z wątróbką.

Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i wypestkować.

Miękką kaczkę wyjąć, oddzielić mięso od kości, zemleć dwa lub trzy razy ze śliwkami, pieczarkami, wątróbką oraz namoczoczoną w śmietanie bułką.

Wymieszać z jajkami, doprawić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, wyrównać powierzchnię i piec około 40 minut pod przykryciem.

Pod koniec pieczenia odkryć aby doszło do zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić, wyłożyć na półmisek, udekorować.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa z kaczki i kapusty chinskiej

Forma potrawy: Zupy

1,25 kg kaczki
0,5 kg chińskiej kapusty solonej
2 łyżki soku cytrynowego
5 świeżych czerwonych papryczek chilli
kawałek gałki muszkatołowej
30 ziarenek białego pieprzu
0,9 l wody
 

Pieczona kaczka po poznańsku

Forma potrawy: Dania główne

1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

Pasztet z sardynek

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego

Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki

Do podania:
podgrzane krakersy