kaczka
5dag tłuszczu
10dag wątróbki z kaczki
około 20dag pieczarek
4dag suszonych śliwek
100ml śmietany
6-8dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kaczkę należy umyć, natrzeć przyprawami, następnie odstawić na godzinę. Po tym czasie polać ją tłuszczem i piec skrapiając wodą, później wytworzonym w pieczeniu sosem.
Pieczarki wyczyścić, pokroić, dodać do kaczki pod koniec pieczenia razem z wątróbką.
Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i wypestkować.
Miękką kaczkę wyjąć, oddzielić mięso od kości, zemleć dwa lub trzy razy ze śliwkami, pieczarkami, wątróbką oraz namoczoczoną w śmietanie bułką.
Wymieszać z jajkami, doprawić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, wyrównać powierzchnię i piec około 40 minut pod przykryciem.
Pod koniec pieczenia odkryć aby doszło do zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić, wyłożyć na półmisek, udekorować.