cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Wiejski pasztet wieprzowy

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Wiejski pasztet wieprzowy

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, przetwór, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki potrawy

250g wątroby wieprzowej
800g schabu karkowego bez kości
200g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500ml bulionu
20g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

Przyrządzanie

Mięsa i wątrobe opłukać, posiekać lub zemleć w maszynce zakładajac sito o kwadratowych otworach. Polać winem, posypać pieprzem, solą i szczyptą utartej gałki muszkatołowej.

Cebulę, szalotki i czosnek obrać, posiekać. Pietruszkę opłukać, posiekać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimnym mlekiem.

Masę mięsną wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem i pietruszką, wbić jaja, dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać.

Formę pasztetową wyłożyć plastrami słoniny, ułożyć masę mięsną, powierzchnię wyrównać, wstawić na 20 minut do ogrzanego do temp. 220°C piekarnika. Gdy pasztet przyrumieni się lekko, formę wstawić do gorącej kapieli wodnej, temp. obnizyc do 180°C, piec jeszcze 1 godz.

Po upieczeniu pasztet ostudzić. Z buljonu i żelatyny sporządzić galaretkę i gdy zacznie tężeć wylać ją na pasztet. Wstawić na 12 godz. do lodówki.

Ten pasztet podaje się w formie, z wiejskim chlebem, musztardą i korniszonami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Cebula, Chleb (każdy rodzaj), Czosnek, Dymka, pęczek dymki, Gałka muszkatołowa, Jajka, Karkówka (każdy rodzaj), Mleko, Musztarda, Mąka ziemniaczana, Ogórek, Pieprz, Pietruszka, Schab, Sól kuchenna, Słonina, Wieprzowina, Wino, Wątróbka, Żelatyna

Podobne przepisy

Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Przetwór, Śniadanie, Przekąska lub przystawka
650g wątróbek drobiowych
300g wieprzowiny
350g cielęciny
5 jaj
200g słoniny
200ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150ml porto
50ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Pasztet z marchewki

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1,75kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190g masła
2 łyżki cukru
100ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy
» zobacz przepis

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1,5kg cielęciny
500g boczku
300g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50ml malagi lub innego aromatycznego wina
250ml bulionu
7g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa

Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne

Do podania:
żurawina
» zobacz przepis

Pasztet ziołowy z kurczaka

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1 kurczak
30dag tłustej wieprzowiny
30dag cielęciny
5 suszonych grzybów
300ml śmietany
1 jajo
40dag słoniny
1 cebula
2 łyżki masła
100ml koniaku
3 łyżki siekanej pietruszki
3 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pasztet z jarzyn o trzech smakach

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
60dag małych buraczków
60dag porów
60dag marchewki
duża cebula
cebulka dymka
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
250ml śmietany
6 jaj
6 kopiastych łyżek mąki
5dag utartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
masło do smarowania formy
» zobacz przepis

Danie jednogarnkowe z dynią i wieprzowiną

Forma potrawy: Danie główne
500 - 600g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
2 pory pokrojone w krążki
1 pęczek zielonej pietruszki drobno posiekany
posiekane świeże zioła (według upodobania)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
600g posiekanej wieprzowiny
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
200ml bulionu
100ml białego wina
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
100g kwaśnej śmietany
» zobacz przepis

Pasztet z sardynek

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego

Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki

Do podania:
podgrzane krakersy
» zobacz przepis

Wieprzowina po indonezyjsku

Forma potrawy: Danie główne
1 łyżka oleju
450g chudej wieprzowiny bez kości, pokrojonej w paski
50g świerzego imbiru, pokrojonego w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1/4 łyżeczki proszku chilli
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry
225g obranych krewetek
1 pęczek dymki, każda cebulka przepołowiona i pocięta wzdłuż
» zobacz przepis

Wieprzowina w sosie chilli

Forma potrawy: Danie główne
80dag wieprzowiny bez kości
2 łyżki smalcu
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
4 zielone pomidory
1 łyżka mąki
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki kminku
750ml gorącej wody
sól
» zobacz przepis

Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro

Forma potrawy: Danie główne
po 50dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy
» zobacz przepis

Fasola z wieprzowiną

Forma potrawy: Danie główne
450g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, pokrojona w plastry
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
600ml wytrawnego wina jabłkowego
850g dużej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej

Do przybrania:
listki szałwii
» zobacz przepis

Pasztet z cukini i szpinaku

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
2kg cukini
300g cebuli
3 łyżki oliwy
200g tartej bułki
250ml mleka
6 jaj
400g szpinaku
30g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka listków estragonu
masło do smarowania formy
listki świeżej mięty do przybrania
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.