Przetwory z dynią
Kolorem zielonym zaznaczono dynia
1kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 10% 1/2 szklanki
Cukier 10 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 1 l.
Goździki 8-10 szt.
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
1 puszka moreli
800g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30ml rumu
500g dyni
500g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1kg cukru żelującego
dynia
sok z cytryny
kieliszek araku
2 funty cukru
1kg dyni/kabaczka/cukinii/patisona
zalewa:
2 szklanki octu winnego 5% (najlepiej imbirowego)
pól łyżki cynamonu
pól łyżki imbru w proszku
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka natki pietruszki
pól łyżeczki soli
pól łyżki ziaren pieprzu i 10-12 goździków
dynia,
kwaśne jabłka,
ew. sok z cytryny, cukier
dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10g soli
50g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu
500g oczyszczonej dyni
1,5kg jabłek
500g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier
5kg śliwek
1,5kg dyni
400g żurawin
3 jabłka antonówki