Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
500 g dyni
500 g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1 kg cukru żelującego
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ rozdrobnić. Dynię obrać, przepołowić, wydrążyć pestki razem z otaczającym je miękkim miąższem. Resztę zważyć i rozdrobnić.
Wymieszać z cukrem żelującym, sokiem i skórką cytrynową, stale mieszając doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu przez 4 min, nałożyć do słoików, zamknąć.
Forma potrawy: Przetwory
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier
Forma potrawy: Przetwory
Forma potrawy: Przetwory
500 g zmiksowanego miąższu dyni
500 g zmiksowanych renklod lub węgierek
kawałek drobno posiekanego kłącza imbiru (1 czubata łyżeczka lub więcej)
1 kg cukru żelującego
Forma potrawy: Przetwory
1 puszka moreli
800 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800 g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30 ml rumu