MENU
ZWIŃ MENU

Marmolada dyniowo-jabłkowa

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

500 g dyni
500 g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1 kg cukru żelującego

Przyrządzanie

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ rozdrobnić. Dynię obrać, przepołowić, wydrążyć pestki razem z otaczającym je miękkim miąższem. Resztę zważyć i rozdrobnić.

Wymieszać z cukrem żelującym, sokiem i skórką cytrynową, stale mieszając doprowadzić do wrzenia.

Gotować na małym ogniu przez 4 min, nałożyć do słoików, zamknąć.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Marmolada dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Przetwory

dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier

Marmolada z bananów

Forma potrawy: Przetwory

500g bardzo dojrzałych bananów
2 cytryny
400 g cukru żelującego
2 łyżki winiaku

Marmolada z dyni i śliwek

Forma potrawy: Przetwory

500 g zmiksowanego miąższu dyni
500 g zmiksowanych renklod lub węgierek
kawałek drobno posiekanego kłącza imbiru (1 czubata łyżeczka lub więcej)
1 kg cukru żelującego

Marmolada z dyni i moreli

Forma potrawy: Przetwory

1 puszka moreli
800 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800 g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30 ml rumu