Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10 g soli
50 g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu
Dojrzałą twardą dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody na 5 minut, osączyć i oziębić na sicie. Układać do słoi.
Przygotować zalewę, biorąc na 2 szklanki wody niepełną szklankę 6% octu, 10 g soli i 50 g cukru, kilka goździków i kawałek laski cynamonowej.
Zalewę zagotować, wrzącą ostrożnie zalewać dynię w słoikach, do każdego dodać parę listków estragonu lub rozmarynu.
Zamknąć zakrętkami i pasteryzować w temperaturze 85°C przez 15 minut.
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
Dynia marynowana domowym sposobem
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
Forma potrawy: Przetwory
Forma potrawy: Przetwory
2 kg dyni
1 kg cukru
2 szklanki wody
1 szklanka octu
kilka kawałeczków cynamonu
kilkanaście goździków