MENU
ZWIŃ MENU

Marmolada z dyni, jabłek i borówek

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

500 g oczyszczonej dyni
1,5 kg jabłek
500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)

Przyrządzanie

Jabłka upiec w piekarniku i przetrzeć przez sito. Dynię rozparować i zmiksować. Oba przeciery połączyć z przebranymi borówkami.

Odparować na małym ogniu, aż pozostanie mniej więcej połowa pierwotnej objętości. Dodać cukier i dalej smażyć.

Gdy kropla spuszczona na ostrze noża lub na talerzyk nie rozlewa się, wkładać przetwór do słoików, zamykać i "pod kocyk".

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru

Marmolada dyniowo-jabłkowa

Forma potrawy: Przetwory

500 g dyni
500 g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1 kg cukru żelującego

Mus z jabłek i dyni

Forma potrawy: Desery

500 g jabłek
250 g dyni
60–100 g cukru
3 białka
10 g żelatyny w proszku

Marmolada z dyni i śliwek

Forma potrawy: Przetwory

500 g zmiksowanego miąższu dyni
500 g zmiksowanych renklod lub węgierek
kawałek drobno posiekanego kłącza imbiru (1 czubata łyżeczka lub więcej)
1 kg cukru żelującego