Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
500 g oczyszczonej dyni
1,5 kg jabłek
500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)
Jabłka upiec w piekarniku i przetrzeć przez sito. Dynię rozparować i zmiksować. Oba przeciery połączyć z przebranymi borówkami.
Odparować na małym ogniu, aż pozostanie mniej więcej połowa pierwotnej objętości. Dodać cukier i dalej smażyć.
Gdy kropla spuszczona na ostrze noża lub na talerzyk nie rozlewa się, wkładać przetwór do słoików, zamykać i "pod kocyk".
Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru
Forma potrawy: Przetwory
500 g dyni
500 g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1 kg cukru żelującego
Forma potrawy: Desery
500 g jabłek
250 g dyni
60–100 g cukru
3 białka
10 g żelatyny w proszku
Forma potrawy: Przetwory
500 g zmiksowanego miąższu dyni
500 g zmiksowanych renklod lub węgierek
kawałek drobno posiekanego kłącza imbiru (1 czubata łyżeczka lub więcej)
1 kg cukru żelującego