cojemy.pl > Przetwory > Marmolada z dyni, jabłek i borówek

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z marchewką i pietruszką

Marmolada z dyni, jabłek i borówek

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

500g oczyszczonej dyni
1,5kg jabłek
500g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)

Przyrządzanie

Jabłka upiec w piekarniku i przetrzeć przez sito. Dynię rozparować i zmiksować. Oba przeciery połączyć z przebranymi borówkami.

Odparować na małym ogniu, aż pozostanie mniej więcej połowa pierwotnej objętości. Dodać cukier i dalej smażyć.

Gdy kropla spuszczona na ostrze noża lub na talerzyk nie rozlewa się, wkładać przetwór do słoików, zamykać i "pod kocyk".

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Borówki, Cukier, Dynia, Jabłka, Żurawina

Podobne przepisy

Dynia w skorupce ziemniaczanej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
600g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300g ziemniaków
olej roślinny do smażenia

Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji
» zobacz przepis

Mus z jabłek i dyni

Forma potrawy: Deser
500g jabłek
250g dyni
60–100g cukru
3 białka
10g żelatyny w proszku
» zobacz przepis

Zupa w dyni

Forma potrawy: Zupa
1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana

Do podania:
wino białe
» zobacz przepis

Jesienny kompot z dyni

Forma potrawy: Deser
500g miąższu dyni
1 l wody
100–150g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
500g miąższu dyni
250ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25g masła
cytrynowy pieprz
60g nasion słonecznika
150g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól
» zobacz przepis

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwór
1kg dyni
500g borówek albo żurawin
750g cukru
» zobacz przepis

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g miąższu dyni
100g śliwek węgierek
200g winogron
2 jabłka
50g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
» zobacz przepis

Sałatka z dyni i jabłek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250g dyni
250g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
» zobacz przepis

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwór
1kg dyni
500g kwaśnych jabłek
700g cukru
kilka goździków
mielony cynamon
» zobacz przepis

Chipsy z dyni

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
500g dyni o suchym miąższu, najlepiej dyni piżmowej
sól morska
olej
opcjonalnie curry lub chili
» zobacz przepis

Dynia turbanowa z porami

Forma potrawy: Danie główne
2 dynie turbanowe po 1 kg
sól
500g porów
40g masła lub margaryny
50g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina (lub rosołu)
4 łyżki bitej śmietany
150g sera owczego
1 łyżeczka bulionu drobiowego instant
chili
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.