2kg cukini
300g cebuli
3 łyżki oliwy
200g tartej bułki
250ml mleka
6 jaj
400g szpinaku
30g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka listków estragonu
masło do smarowania formy
listki świeżej mięty do przybrania
Cebule obrać, w cienkie talarki. Tartą bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Cukinie oplukać, pokroić w talarki grubości 5-6 mm. Zioła oplukać, posiekać.
Czosnek obrać, posiekać. Cebule i cukinie podsmażyć do miękkości na rozgrzanej oliwie. Rozdrobnić widelcem, dodać odcisniętą bułke, jaja, zioła, przyprawić sola, pieprzem, utartą galka muszkatołową.
Szpinak opłukać, usunąć grubsze łodyżki, podsmażyć na maśle, mieszając, aż
powstanie masa. Przyprawić czosnkiem i solą.
Formę pasztetową wysmarować grubo masłem, ułożyć połowę masy z cukini, na
nią połozyć warstwę szpinaku i pozostałą mase z cukini. Forme przykryć natłuszczoną folią aluminiową, wstawić do gorącej kąpieli wodnej.
Piec w ogrzanym do temp. 170C piekarniku ok. 1,5 godz. Po upieczeniu formę odkryć,
ostudzić, wstawić do lodówki na cała noc. Pasztet podawać pokrojony w plastry.