cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Pasztet z cukini i szpinaku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami

Pasztet z cukini i szpinaku

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, przetwór, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 10 min.

Składniki potrawy

2kg cukini
300g cebuli
3 łyżki oliwy
200g tartej bułki
250ml mleka
6 jaj
400g szpinaku
30g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka listków estragonu
masło do smarowania formy
listki świeżej mięty do przybrania

Przyrządzanie

Cebule obrać, w cienkie talarki. Tartą bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Cukinie oplukać, pokroić w talarki grubości 5-6 mm. Zioła oplukać, posiekać.

Czosnek obrać, posiekać. Cebule i cukinie podsmażyć do miękkości na rozgrzanej oliwie. Rozdrobnić widelcem, dodać odcisniętą bułke, jaja, zioła, przyprawić sola, pieprzem, utartą galka muszkatołową.

Szpinak opłukać, usunąć grubsze łodyżki, podsmażyć na maśle, mieszając, aż
powstanie masa. Przyprawić czosnkiem i solą.

Formę pasztetową wysmarować grubo masłem, ułożyć połowę masy z cukini, na
nią połozyć warstwę szpinaku i pozostałą mase z cukini. Forme przykryć natłuszczoną folią aluminiową, wstawić do gorącej kąpieli wodnej.

Piec w ogrzanym do temp. 170C piekarniku ok. 1,5 godz. Po upieczeniu formę odkryć,
ostudzić, wstawić do lodówki na cała noc. Pasztet podawać pokrojony w plastry.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Cebula, Cukinia, Czosnek, Estragon, Gałka muszkatołowa, Jajka, Masło, Mięta, Mleko, Oliwa, Pieprz, Szpinak, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Cukinie faszerowane mięsem

Forma potrawy: Danie główne
4 małe cukinie
200g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200ml bulionu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250g wątroby wieprzowej
800g schabu karkowego bez kości
200g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500ml bulionu
20g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
» zobacz przepis

Zupa z cukini

Forma potrawy: Zupa
600g małych cukini
1 litr mleka
0,5 l bulionu z kury
3 łyżki masła
1 mała cebula
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry lub zielonej pietruszki
sól
» zobacz przepis

Szaszłyk barani z małymi cukiniami

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
350g baraniny
2 małe cukinie
100g słoniny
50ml oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

Ryż:
250g ryżu
1 łyżka masła
500ml rosołu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
sól
» zobacz przepis

Zapiekanka ze szpinaku

Forma potrawy: Zapiekane
1,5kg szpinaku
100g masła
150g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kabaczków lub cukinii
150g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350g grzybów lub 300g mięsa wieprzowego
80g cebuli
60g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20g mąki
150g śmietany
zielenina
» zobacz przepis

Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500ml białego octu winnego
125ml oleju
180ml wody
» zobacz przepis

Kabaczki lub cukinie nadziewane

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kabaczków lub cukinii
400g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50g tłuszczu
150g śmietany lub sos z 40g tłuszczu
30g mąki
30g koncentratu pomidorowego
sól, cukier
» zobacz przepis

Pudding z cukini

Forma potrawy: Deser, Danie główne
500g cukini
150g sera cheddar
70g krakersów
100g masła
1 jajo
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Zapiekanka bałkańska

Forma potrawy: Zapiekane
750g pomidorów
750g bakłażanów
750g cukini
3 cebule
150g tartego żółtego sera
50g bułki tartej
1 szklanka oliwy
» zobacz przepis

Ciasto ze szpinakiem

Forma potrawy: Ciasto
0,5kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu
» zobacz przepis

Cukinia (lub dynia/kabaczek) duszona z ziołami

Forma potrawy: Danie główne
1kg młodej cukini, kabaczka lub dynii
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
po 1 łyżce pokrojonych świeżych ziół: zielonej pietruszki szczypiorku, koperku i bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
 
Do podania:
grzanki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.