Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 8, czas przygotowania: 2 godz. 10 min.
2 kg cukini
300 g cebuli
3 łyżki oliwy
200 g tartej bułki
250 ml mleka
6 jaj
400 g szpinaku
30 g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka listków estragonu
masło do smarowania formy
listki świeżej mięty do przybrania
Cebule obrać, w cienkie talarki. Tartą bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Cukinie oplukać, pokroić w talarki grubości 5-6 mm. Zioła oplukać, posiekać.
Czosnek obrać, posiekać. Cebule i cukinie podsmażyć do miękkości na rozgrzanej oliwie. Rozdrobnić widelcem, dodać odcisniętą bułke, jaja, zioła, przyprawić sola, pieprzem, utartą galka muszkatołową.
Szpinak opłukać, usunąć grubsze łodyżki, podsmażyć na maśle, mieszając, aż
powstanie masa. Przyprawić czosnkiem i solą.
Formę pasztetową wysmarować grubo masłem, ułożyć połowę masy z cukini, na
nią połozyć warstwę szpinaku i pozostałą mase z cukini. Forme przykryć natłuszczoną folią aluminiową, wstawić do gorącej kąpieli wodnej.
Piec w ogrzanym do temp. 170C piekarniku ok. 1,5 godz. Po upieczeniu formę odkryć,
ostudzić, wstawić do lodówki na cała noc. Pasztet podawać pokrojony w plastry.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
Forma potrawy: Zapiekane
1,5 kg szpinaku
100 g masła
150 g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200 g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
600 g małych cukini
1 litr mleka
0,5 l bulionu z kury
3 łyżki masła
1 mała cebula
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry lub zielonej pietruszki
sól
Forma potrawy: Dania główne, Desery
500 g cukini
150 g sera cheddar
70 g krakersów
100 g masła
1 jajo
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy