Forma potrawy: Dania główne
500 - 600 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
2 pory pokrojone w krążki
1 pęczek zielonej pietruszki drobno posiekany
posiekane świeże zioła (według upodobania)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
600 g posiekanej wieprzowiny
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
200 ml bulionu
100 ml białego wina
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
100 g kwaśnej śmietany
Wieprzowinę podsmażyć na gorącym oleju, następnie zdjąć z patelni. Włożyć na patelnię dynię i pory, krótko dusić. Dodać posiekaną zieleninę i liść laurowy, wlać bulion i wodę, dodać mięso i wszystko razem ogrzewać na małym ogniu przez 15 minut, aż dynia zmięknie.
Doprawić octem, solą i pieprzem, dodać śmietanę i jeszcze raz podgrzać, ale nie gotować.
Wieprzowina, Dynia, Por, Pietruszka, Bulion, Liść laurowy, Sól kuchenna, Czosnek, Śmietana, Pieprz, Wino, Olej, Ocet
Danie jednogarnkowe z dynią i pomidorami
750 g chudej wieprzowiny
750 g dyni
750 g ziemniaków
300 g pomidorów
300 g pora
50 g margaryny
1 l wywaru mięsnego
sól, pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku
cukier, natka pietruszki
Forma potrawy: Sałatki
3–4 jabłka
200–300 g dyni
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny, cukier, sól
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
50 dag dyni
20 dag kaszy manny
3/4 litra mleka
1/2 butelki śmietany
sól
cukier
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon