MENU
ZWIŃ MENU

Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki

po 50 dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75 dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy

Przyrządzanie

Cebulę należy obrać i pokroić na cząstki.

Na dużej patelni rozgrzać olej.

Porcjami smażyć mieszane mięso, zdejmować z patelni i przekładać do miski.

Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć cebulę w cząstkach.

Mięso ponownie wrzucić na patelnię, wymieszać z cebulą. Całość doprawiać do smaku solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryki w proszku.

Dodać pomidory z puszki razem z sokiem, koncentrat pomidorowy i listek laurowy. Podlać szklanką wody, dokładnie wymieszać.

Dusić przez około półtorej godziny.

Natkę pietruszki opłukać, strząsnąć, drobno posiekać.

Mąkę rozprowadzić na śmietanie - zagęścić gulasz. Krótko podgotować na małym ogniu, ponownie doprawić, na koniec posypać natką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Gulasz z marchewką

Forma potrawy: Dania główne

40 dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10 dag marchewek
5 dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz
 

Ogórki na ostro

Forma potrawy: Przetwory

2,5 kg ogórków
60 dag cukru
1,5 szkl octu
8 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki chili w proszku

Boczek z grilla na ostro

Forma potrawy: Dania na grilla

kg surowego boczku, raczej chudego
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki cukru
łyżka ziół prowansalskich
6 łyżek ketchupu
kilka kropli sosu tabasco
sól, pieprz