po 50dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy
Cebulę należy obrać i pokroić na cząstki.
Na dużej patelni rozgrzać olej.
Porcjami smażyć mieszane mięso, zdejmować z patelni i przekładać do miski.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć cebulę w cząstkach.
Mięso ponownie wrzucić na patelnię, wymieszać z cebulą. Całość doprawiać do smaku solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryki w proszku.
Dodać pomidory z puszki razem z sokiem, koncentrat pomidorowy i listek laurowy. Podlać szklanką wody, dokładnie wymieszać.
Dusić przez około półtorej godziny.
Natkę pietruszki opłukać, strząsnąć, drobno posiekać.
Mąkę rozprowadzić na śmietanie - zagęścić gulasz. Krótko podgotować na małym ogniu, ponownie doprawić, na koniec posypać natką.