450g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, pokrojona w plastry
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
600ml wytrawnego wina jabłkowego
850g dużej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
Do przybrania:
listki szałwii
Do teflonowego rondla włożyć mięso mielone i cebulę. Przyprawić do smaku i smażyć, aż mięso będzie dobrze zarumienione (wieprzowina dostarczy dostateczną ilość tłuszczu do smażenia).
Następnie dodać szałwię, skórkę i sok z pomarańczy, a później wlać wino jabłkowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 10 minut. Dodać fasolę i przez dalsze 5 minut gotować ostrożnie na wolnym ogniu.
Danie podawać przybrane listkami szałwii.