cojemy.pl > Dania główne > Fasola z wieprzowiną

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku

Fasola z wieprzowiną

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 30 min.

Składniki potrawy

450g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, pokrojona w plastry
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
600ml wytrawnego wina jabłkowego
850g dużej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej

Do przybrania:
listki szałwii

Przyrządzanie

Do teflonowego rondla włożyć mięso mielone i cebulę. Przyprawić do smaku i smażyć, aż mięso będzie dobrze zarumienione (wieprzowina dostarczy dostateczną ilość tłuszczu do smażenia).

Następnie dodać szałwię, skórkę i sok z pomarańczy, a później wlać wino jabłkowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 10 minut. Dodać fasolę i przez dalsze 5 minut gotować ostrożnie na wolnym ogniu.

Danie podawać przybrane listkami szałwii.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Fasola, Mięso mielone, Pieprz, Pomarańcza, Szałwia, Sól kuchenna, Wieprzowina, Wino

Podobne przepisy

Zupa fasolowa a la jokai

Forma potrawy: Zupa
200g fasoli suchej lub 300g świeżej
300g wędzonych żeberek wieprzowych
300g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól

Kluseczki (csipetke):
80g mąki
1 jajko
sól
» zobacz przepis

Danie jednogarnkowe z dynią i wieprzowiną

Forma potrawy: Danie główne
500 - 600g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
2 pory pokrojone w krążki
1 pęczek zielonej pietruszki drobno posiekany
posiekane świeże zioła (według upodobania)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
600g posiekanej wieprzowiny
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
200ml bulionu
100ml białego wina
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
100g kwaśnej śmietany
» zobacz przepis

Fasola szparagowa marynowana

Forma potrawy: Przetwór
Fasolka szparagowa 1,5 kg.
Cukier 3 płaskie łyżki
Ocet 10% 3/4 szklanki
Sól 1/2 łyżki
Woda 3 1/2 szklanki
Chrzan, koper
» zobacz przepis

Kotlety z fasoli

Forma potrawy: Danie główne
40dag fasoli
10dag tartej bułki
5dag cebuli
2 jaja
8-10dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina
» zobacz przepis

Dorsz zapiekany z fasolą

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane, Danie główne
75dag filetów z dorsza
50dag białej fasoli
2 cebule
2 marchwie
2 ząbki czosnku
10dag masła
15dag śmietanki
2 łyżki ketchupu
2 pomidory
5dag tartego sera żółtego
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.