MENU
ZWIŃ MENU

Fasola z wieprzowiną

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

450g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, pokrojona w plastry
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
600ml wytrawnego wina jabłkowego
850g dużej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej

Do przybrania:
listki szałwii

Przyrządzanie

Do teflonowego rondla włożyć mięso mielone i cebulę. Przyprawić do smaku i smażyć, aż mięso będzie dobrze zarumienione (wieprzowina dostarczy dostateczną ilość tłuszczu do smażenia).

Następnie dodać szałwię, skórkę i sok z pomarańczy, a później wlać wino jabłkowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 10 minut. Dodać fasolę i przez dalsze 5 minut gotować ostrożnie na wolnym ogniu.

Danie podawać przybrane listkami szałwii.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kotlety z fasoli

Forma potrawy: Dania główne

40 dag fasoli
10 dag tartej bułki
5 dag cebuli
2 jaja
8-10 dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina

Zupa fasolowa a la jokai

Forma potrawy: Zupy

200 g fasoli suchej lub 300 g świeżej
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
300 g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól

Kluseczki (csipetke):
80 g mąki
1 jajko
sól

Danie jednogarnkowe z dynią i wieprzowiną

Forma potrawy: Dania główne

500 - 600 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
2 pory pokrojone w krążki
1 pęczek zielonej pietruszki drobno posiekany
posiekane świeże zioła (według upodobania)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
600 g posiekanej wieprzowiny
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
200 ml bulionu
100 ml białego wina
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
100 g kwaśnej śmietany

Fasola szparagowa marynowana

Forma potrawy: Przetwory

Fasolka szparagowa 1,5 kg.
Cukier 3 płaskie łyżki
Ocet 10% 3/4 szklanki
Sól 1/2 łyżki
Woda 3 1/2 szklanki
Chrzan, koper