MENU
ZWIŃ MENU

Pasztet z sardynek

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 25 min.

Składniki

200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego

Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki

Do podania:
podgrzane krakersy

Przyrządzanie

Sardynki wraz z olejem wyłożyć do miski. Przyprawić do smaku i widelcem ugnieść na papkę.

Wsypać otartą skórkę z cytryny, wlać sok, a później dodać serek śmietankowy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Przełożyć pasztet do 4 małych miseczek i w każdej wygładzić wierzch.

Przykryć i ochładzać przynajmniej przez 15 minut.

Przybrać połówkami plastrów cytryny i gałązkami natki pietruszki. Podawać z ciepłymi krakersami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

Rzodkiewki po amatorsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

4 pęczki rzodkiewek
puszka sardynek
10 dag ketchupu
zielenina
pieprz
sok z cytryny

Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, Śniadania

 
650 g wątróbek drobiowych
300 g wieprzowiny
350 g cielęciny
5 jaj
200 g słoniny
200 ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150 ml porto
50 ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
 

Pasztet z marchewki

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1,75 kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190 g masła
2 łyżki cukru
100 ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250 ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy