MENU
ZWIŃ MENU

Szaszłyki wołowe

Forma potrawy: Dania na grilla

Składniki

50 dag polędwicy
15 dag wędzonego boczku
3 cebule
6 pomidorów
2 łyżki oliwy
1 łyżka mieszanych przypraw ziołowych (estragon, szałwia, tymianek, bazylia, rozmaryn)
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przyrządzanie

Umyte mięso oczyścić z błon, pokrajać w plastry w poprzek włókien i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posypać ziołami, pokropić sokiem z cytryny i oliwą, ułożyć jeden na drugim i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 1-2 godziny (można przechować w lodówce).
 
Boczek pokrajać w plasterki. Obrane i opłukane cebule oraz pomidory pokrajać w dość grube plasterki. Plastry mięsa pokroić na kawałki o średnicy 3-4 cm. Na patyczki lub szpadki do szaszłyków nadziewać kolejno mięso, boczek, cebulę i pomidory.
 
Smażyć na grilu, rumieniąc ze wszystkich stron. Oprószyć solą i pieprzem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Szaszłyki jagnięce lub wieprzowe

Forma potrawy: Dania główne

60 dag jagnięciny lub wieprzowiny
strąk czerwonej papryki
sól
pieprz
tymianek
ząbek czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju

Sos:
2 łyżki musztardy
po łyżce miodu i koncentratu pomidorowego
odrobina przegotowanej wody

Mieszane szaszłyki

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

8 grzybków, np. pieczarek
4 plasterki boczku bez skórki, przekrojone skośnie na połowy
8 nerek jagnięcych, obranych ze skóry i przepołowionych
4 przepołowione pomidory
8 kiełbasek koktailowych
8 liści laurowych
olej do posmarowania
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Sznycle po galicyjsku z grzybami

Forma potrawy: Dania główne

mięso wołowe i wieprzowe 60 dag
jajo 2 szt.
cebula starta 1 szt.
cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
bułka namoczona w mleku 1 szt.
sól, pieprz
masło
prawdziwki namoczone i siekane 10 dag
bułka tarta (szklanka)

Szaszłyki z krewetek

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla

16 dużych krewetek
sól, pieprz
swieże liście pietruszki i koperku
olej do smażenia

Sos:
4 filety anchois
3 łyżki oleju
90 g masła
2 ząbki czosnku
50 ml brandy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku cytrynowego