cojemy.pl > Dania na grilla > Szaszłyki wołowe

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Szaszłyki wołowe

Formy potrawy: danie na grilla

Składniki potrawy

50dag polędwicy
15dag wędzonego boczku
3 cebule
6 pomidorów
2 łyżki oliwy
1 łyżka mieszanych przypraw ziołowych (estragon, szałwia, tymianek, bazylia, rozmaryn)
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przyrządzanie

Umyte mięso oczyścić z błon, pokrajać w plastry w poprzek włókien i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posypać ziołami, pokropić sokiem z cytryny i oliwą, ułożyć jeden na drugim i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 1-2 godziny (można przechować w lodówce).
 
Boczek pokrajać w plasterki. Obrane i opłukane cebule oraz pomidory pokrajać w dość grube plasterki. Plastry mięsa pokroić na kawałki o średnicy 3-4 cm. Na patyczki lub szpadki do szaszłyków nadziewać kolejno mięso, boczek, cebulę i pomidory.
 
Smażyć na grilu, rumieniąc ze wszystkich stron. Oprószyć solą i pieprzem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bazylia, Boczek, Cebula, Czosnek, Estragon, Oliwa, Pieprz, Pomidor, Rozmaryn, Szałwia, Szczypiorek, Sól kuchenna, Tymianek, Wołowina

Podobne przepisy

Wołowina na grillu

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne, Przekąska lub przystawka
patyczki do nadziewania mięsa (najlepiej bambusowe)
od 1/2 do 3/4kg wołowiny
80ml sosu sojowego
1/4 szklanki cukru
2 łyżki chińskiego sosu hoisin
2 łyżki skrobii kukurydzianej lub mąki kartoflanej lub mąki ryzowej
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
Do podania:
ryż / sałata / zielone warzywa
» zobacz przepis

Ruloniki szparagowe

Forma potrawy: Danie główne
1-2 pęczki szparagów
300g wołowiny
300g zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
pieprz
» zobacz przepis

Wołowina po marynarsku

Forma potrawy: Danie główne
1kg wołowiny bez kości
1kg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
6dag masła
3dag mąki
butelka jasnego piwa
liść laurowy
2 łyżeczki pieprzu
» zobacz przepis

Wołowina pörkölt duszona po węgiersku

Forma potrawy: Danie główne
80dag wołowiny (lub jagnięciny)
3 cebule
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
sól, pieprz, majeranek
200ml białego wina
3 papryczki (mogą być chili dla odważnych)
2 pomidory
» zobacz przepis

Wołowina po kowbojsku

Forma potrawy: Danie na grilla
70 dag. wołowiny bez kości.
8 małych cebulek.
strąk czerwonej papryki.

Marynata:
0,5 szkl. ostrego keczupu.
1/3 szkl. oliwy
3 łyżki magii.
łyżka tartego chrzanu.
» zobacz przepis

Chilli con carne (wersja 2)

Forma potrawy: Danie główne
1 łyżka oleju
900g mielonej wołowiny
2 cebule, posiekane
1-2 łyżki chilli w proszku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
600ml bulionu wołowego
850g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Do podania:
ciepła bagietka
» zobacz przepis

Kotleciki z mielonej wołowiny

Forma potrawy: Danie na grilla
75dag mielonej wołowiny.
2 ząbki czosnku.
3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
2 łyżki masła.
oliwa.
łyżka zielonego pieprzu.
sól.
» zobacz przepis

Szaszłyki jagnięce lub wieprzowe

Forma potrawy: Danie główne
60dag jagnięciny lub wieprzowiny
strąk czerwonej papryki
sól
pieprz
tymianek
ząbek czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki musztardy
po łyżce miodu i koncentratu pomidorowego
odrobina przegotowanej wody
» zobacz przepis

Szaszłyki z makreli i krewetek

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne, Danie główne
800g filetów z makreli lub halibuta
200g krewetek

Marynata:
100ml sosu sojowego
50ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania
» zobacz przepis

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie główne
0,5kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1kg - ziemniaków
» zobacz przepis

Mieszane szaszłyki

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 grzybków, np. pieczarek
4 plasterki boczku bez skórki, przekrojone skośnie na połowy
8 nerek jagnięcych, obranych ze skóry i przepołowionych
4 przepołowione pomidory
8 kiełbasek koktailowych
8 liści laurowych
olej do posmarowania
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
» zobacz przepis

Szaszłyki z krewetek

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne, Danie główne
16 dużych krewetek
sól, pieprz
swieże liście pietruszki i koperku
olej do smażenia

Sos:
4 filety anchois
3 łyżki oleju
90g masła
2 ząbki czosnku
50ml brandy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku cytrynowego
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.