cojemy.pl > Dania główne > Zrazy bite - staropolskie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z makiem i rodzynkami

Zrazy bite - staropolskie

Formy potrawy: danie główne, inna potrawa

Składniki potrawy

0,5kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1kg - ziemniaków

Przyrządzanie

Na patelni roztapiamy masło. W między czasie kroimy polędwicę wołową w poprzek w grube plastry ok. 2 cm grub. i następnie rozbijamy je lekko ręką, po czym oprószamy pieprzem świeżo zmieloną i kładziemy na rozgrzane masło na patelni i smażymy ok. 1,5 min z każdej strony.

Następnie grzyby wkładamy do garnka i ( w przypadku grzybów suszonych zalewamy je woda spod grzybów) i dokładamy do grzybów zrazy, ponownie grzyby i ponownie zrazy, po czym zalewamy sosem spod zrazów i zalewamy je bulionem, przykrywamy garnek i dusimy ok. 15 min. na małym ogniu, po czym solimy i pieprzymy i dodajemy pokrojone w ok. 1 cm grubości plastry ziemniaki mieszamy całość i gotujemy je do zmięknięcia ziemniaków ok. 20 min.

Na końcu zaprawiamy potrawę śmietaną i mąką ( śmietanę solimy i mieszamy) po czym dodajemy mąkę i dodajemy wywar mieszając stale, aby nie wytworzyły się grudy i dodajemy do całej potrawy i po wymieszaniu zwiększamy ogień i gotujemy ok. 3 min do zagotowania i potrawa jest gotowa do spożycia

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Podgrzybki, Prawdziwki, Sól kuchenna, Wołowina, Ziemniaki, Śmietana

Podobne przepisy

Zrazy z grzybami i śmietaną

Forma potrawy: Danie główne
800g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300g kartofli
200ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zrazy staropolskie koronne

Forma potrawy: Danie główne
70dag wołowiny bez kości
pieprz
15dag cebuli
2dag grzybów suszonych
5dag chleba razowego
4dag smalcu
sól

Farsz:
15dag cebuli
5dag chleba czerstwego
2dag masła
pieprz, sól

Do podania:
kasza
» zobacz przepis

Zrazy z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Danie główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
» zobacz przepis

Zrazy zawijane w sosie grzybowym

Forma potrawy: Danie główne
90dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20dag boczku
3dag suszonych grzybów
7dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zrazy wołowe a la Zagłoba

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2dag mąki
10dag kiełbasy białej
4dag chrzanu
1dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10dag cebuli
3dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki lub kasza
» zobacz przepis

Zrazy diabelskie z karkówki

Forma potrawy: Danie główne
ogórek konserwowy
5 pieczarek
4 plastry karkówki dość cienkie
mąka pszenna
olej
2 plasterki żółtego sera
cukier
musztarda
pieprz
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
przyprawa orientalna kuronia
sól
1 cebula
1 marchew dość duża
2 papryczki chili
1 seler
» zobacz przepis

Zrazy z kury po polsku

Forma potrawy: Danie główne
2 piersi z kurczaka
5dag tłuszczu
3dag mąki
8 grzanek z bułki pszennej
3 jaja
3dag szynki
2dag groszku konserwowego
15dag pasztetu z wątróbki
tłuszcz do grzanek
sól, pieprz
» zobacz przepis

Bigos staropolski

Forma potrawy: Danie główne
szklanka czerwonego wytrawnego wina
5dag suszonych grzybów
0,5kg wędlin
1kg - mieszanych pieczonych mięs
5dag - słoniny
2  łyżki smalcu
2  kwaśne jabłka
kilka suszonych śliwek
1 duża cebula
2kg kiszonej kapusty
kilka liści laurowych
cukier
pieprz
sól
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
» zobacz przepis

Kapuśniak staropolski

Forma potrawy: Zupa
50dag kości
25dag włoszczyzny
30dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2dag grzybów suszonych
5dag powideł śliwkowych
2dag mąki
4dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec

Do podania:
ziemniaki
» zobacz przepis

Sos staropolski

Forma potrawy: Sos
350ml wywaru z drobiu
50ml śmietany
10dag pomidorów
5dag tartego chrzanu
3dag tłuszczu
3dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
» zobacz przepis

Zrazy z gruszkami

Forma potrawy: Danie główne
8 gruszek
300g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli

Do podania:
ryż
lub ziemniaki
» zobacz przepis

Kaczka nadziewana jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.