0,5kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1kg - ziemniaków
Na patelni roztapiamy masło. W między czasie kroimy polędwicę wołową w poprzek w grube plastry ok. 2 cm grub. i następnie rozbijamy je lekko ręką, po czym oprószamy pieprzem świeżo zmieloną i kładziemy na rozgrzane masło na patelni i smażymy ok. 1,5 min z każdej strony.
Następnie grzyby wkładamy do garnka i ( w przypadku grzybów suszonych zalewamy je woda spod grzybów) i dokładamy do grzybów zrazy, ponownie grzyby i ponownie zrazy, po czym zalewamy sosem spod zrazów i zalewamy je bulionem, przykrywamy garnek i dusimy ok. 15 min. na małym ogniu, po czym solimy i pieprzymy i dodajemy pokrojone w ok. 1 cm grubości plastry ziemniaki mieszamy całość i gotujemy je do zmięknięcia ziemniaków ok. 20 min.
Na końcu zaprawiamy potrawę śmietaną i mąką ( śmietanę solimy i mieszamy) po czym dodajemy mąkę i dodajemy wywar mieszając stale, aby nie wytworzyły się grudy i dodajemy do całej potrawy i po wymieszaniu zwiększamy ogień i gotujemy ok. 3 min do zagotowania i potrawa jest gotowa do spożycia