Formy potrawy: Dania główne, Inne potrawy
0,5 kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1 kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1 kg - ziemniaków
Na patelni roztapiamy masło. W między czasie kroimy polędwicę wołową w poprzek w grube plastry ok. 2 cm grub. i następnie rozbijamy je lekko ręką, po czym oprószamy pieprzem świeżo zmieloną i kładziemy na rozgrzane masło na patelni i smażymy ok. 1,5 min z każdej strony.
Następnie grzyby wkładamy do garnka i ( w przypadku grzybów suszonych zalewamy je woda spod grzybów) i dokładamy do grzybów zrazy, ponownie grzyby i ponownie zrazy, po czym zalewamy sosem spod zrazów i zalewamy je bulionem, przykrywamy garnek i dusimy ok. 15 min. na małym ogniu, po czym solimy i pieprzymy i dodajemy pokrojone w ok. 1 cm grubości plastry ziemniaki mieszamy całość i gotujemy je do zmięknięcia ziemniaków ok. 20 min.
Na końcu zaprawiamy potrawę śmietaną i mąką ( śmietanę solimy i mieszamy) po czym dodajemy mąkę i dodajemy wywar mieszając stale, aby nie wytworzyły się grudy i dodajemy do całej potrawy i po wymieszaniu zwiększamy ogień i gotujemy ok. 3 min do zagotowania i potrawa jest gotowa do spożycia
Forma potrawy: Dania główne
70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól
Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól
Do podania:
kasza
Forma potrawy: Dania główne
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
Zrazy zawijane w sosie grzybowym
Forma potrawy: Dania główne
90 dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20 dag boczku
3 dag suszonych grzybów
7 dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150 ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz