cojemy.pl > Dania główne > Wołowina po marynarsku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Wołowina po marynarsku

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

1kg wołowiny bez kości
1kg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
6dag masła
3dag mąki
butelka jasnego piwa
liść laurowy
2 łyżeczki pieprzu

Przyrządzanie

Mięso wołowe pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem i pokruszonym liściem laurowym.

Włożyć do rondla i zalać piwem, pozostawiając tak na kilka godzin.

Mięso wyjąć z piwa, osuszyć, oprószyć mąką, po czym obsmażyć na patelni na 2 łyżkach roztopionego masła.

Wyjąć wołowinę i na tym samym tłuszczu obsmażyć przez 3 minuty obrane i pokrojone w plastry ziemniaki wraz zposiekaną marchwią. W innym naczyniu przesmażyć na maśle pokrojona w plastry cebulę.

Wysmarowany tłuszczem rondel wypełnić warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki zaczynając i kończąc wypełnianie na ziemniakach.

Zalać całość piwem w którym moczyło się mięso i piec około 2 godziny pod przykryciem na nieduzym ogniu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Liść laurowy, Marchew, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Piwo, Wołowina, Ziemniaki

Podobne przepisy

Wołowina po kowbojsku

Forma potrawy: Danie na grilla
70 dag. wołowiny bez kości.
8 małych cebulek.
strąk czerwonej papryki.

Marynata:
0,5 szkl. ostrego keczupu.
1/3 szkl. oliwy
3 łyżki magii.
łyżka tartego chrzanu.
» zobacz przepis

Wołowina z owocami

Forma potrawy: Danie główne
1kg polędwicy wołowej lub rostbefu
1 łyżka oleju do smażenia
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania

Marynata:
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Wołowina z oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
800g wołowiny na pieczeń
100g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250g pomidorów
100g oliwek zielonych
100g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki
» zobacz przepis

Wołowina pörkölt duszona po węgiersku

Forma potrawy: Danie główne
80dag wołowiny (lub jagnięciny)
3 cebule
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
sól, pieprz, majeranek
200ml białego wina
3 papryczki (mogą być chili dla odważnych)
2 pomidory
» zobacz przepis

Wołowina duszona z papryką

Forma potrawy: Danie główne
pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz
» zobacz przepis

Wołowina z papryką

Forma potrawy: Danie główne
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
 
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza
» zobacz przepis

Gulasz Flamandzki

Forma potrawy: Danie główne
0,75kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól

Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron
» zobacz przepis

Wołowina duszona w piwie

Forma potrawy: Danie główne
1kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba
» zobacz przepis

Filety z dorsza po marynarsku

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane, Danie główne
50dag filetów z dorsza
4 ziemniaki
marchewka
pół selera
2 cebule
10dag śmietanki
pół szklanki soku pomidorowego
ząbek czosnku
sok z cytryny
mąka
olej
natka pietruszki
sól i pieprz
» zobacz przepis

Wołowina hu-hu

Forma potrawy: Danie główne
60dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
15dag cebuli
2 grzyby suszone
sól, pieprz
ziele angielskie
curry
musztarda
papryka mielona
czosnek
sherry do smaku

Do podania:
ziemniaki
sałata
» zobacz przepis

Wołowina w imbirze

Forma potrawy: Danie główne
400g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub bialego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smazenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
» zobacz przepis

Wołowina z grzybami

Forma potrawy: Danie główne
80dag chudej wołowiny
sól, pieprz
cebula
2 łyżki oleju
garść suszonych grzybów
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.