Forma potrawy: Dania główne
1 kg wołowiny bez kości
1 kg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
6 dag masła
3 dag mąki
butelka jasnego piwa
liść laurowy
2 łyżeczki pieprzu
Mięso wołowe pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem i pokruszonym liściem laurowym.
Włożyć do rondla i zalać piwem, pozostawiając tak na kilka godzin.
Mięso wyjąć z piwa, osuszyć, oprószyć mąką, po czym obsmażyć na patelni na 2 łyżkach roztopionego masła.
Wyjąć wołowinę i na tym samym tłuszczu obsmażyć przez 3 minuty obrane i pokrojone w plastry ziemniaki wraz zposiekaną marchwią. W innym naczyniu przesmażyć na maśle pokrojona w plastry cebulę.
Wysmarowany tłuszczem rondel wypełnić warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki zaczynając i kończąc wypełnianie na ziemniakach.
Zalać całość piwem w którym moczyło się mięso i piec około 2 godziny pod przykryciem na nieduzym ogniu.
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
50 dag filetów z dorsza
4 ziemniaki
marchewka
pół selera
2 cebule
10 dag śmietanki
pół szklanki soku pomidorowego
ząbek czosnku
sok z cytryny
mąka
olej
natka pietruszki
sól i pieprz
Forma potrawy: Dania główne
Forma potrawy: Dania główne
pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
70 dag. wołowiny bez kości.
8 małych cebulek.
strąk czerwonej papryki.
Marynata:
0,5 szkl. ostrego keczupu.
1/3 szkl. oliwy
3 łyżki magii.
łyżka tartego chrzanu.