60dag jagnięciny lub wieprzowiny
strąk czerwonej papryki
sól
pieprz
tymianek
ząbek czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki musztardy
po łyżce miodu i koncentratu pomidorowego
odrobina przegotowanej wody
Mięso należy opłukać i pokroić w dużą kostkę, następnie wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku, miodem, solą, pieprzem i pokruszonym tymiankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Paprykę umyć i pokroić na kawałki. Na drewniane szpadki nadziewać na przemian kawałki mięsa i papryki.
Przygotowane szaszłyki ułożyć w brytfannie, skropić olejem, przykryć folią aluminiową, piec przez około 30 minut w temperaturze 190°C.
Szaszłyki podować z sosem z podanych wcześniej składników.