cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Wołowina na grillu

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z serem żółtym, bez cebuli, czosnku i porów

Wołowina na grillu

Formy potrawy: danie główne, danie na grilla, przekąska lub przystawka

Składniki potrawy

patyczki do nadziewania mięsa (najlepiej bambusowe)
od 1/2 do 3/4kg wołowiny
80ml sosu sojowego
1/4 szklanki cukru
2 łyżki chińskiego sosu hoisin
2 łyżki skrobii kukurydzianej lub mąki kartoflanej lub mąki ryzowej
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
Do podania:
ryż / sałata / zielone warzywa

Przyrządzanie

Kilkanaście patyczków bambusowych namoczyć w ciepłej wodzie (te o grubości zapałki). Wołowinę pokroić w cieniutkie plastry, najlepiej długie i wąskie jak wstążki, np.: 4-5 cm na 15-20 cm na 3 mm grubości.
W celu łatwiejszego pokrojenia wołowiny warto ją wcześniej włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut.
Składniki marynaty (cała reszta składników) wymieszać w misce, dodać pokrojoną wołowinę, wymieszać dokładnie, przykryć plastikiem, odstawić na 3-6 godzin w zależności od jakości mięsa. Zamieszać 2-3 razy.
Płaty wołowiny nadziewać na namoczone patyczki bambusowe tak jakby się szyło grubą fastrygą, marszcząc mięso po drodze, tak, że wygląda jak pofalowana blacha. Należy zostawić część patyczka na rączkę/uchwyt.
Patyczki z mięsem wrzucić na gorący grill, od 1 do 2 minut na każdą ze stron, tak aby rączka była poza ogniem.
Podawać z ryżem, sałatą lub zielonymi warzywami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Czosnek, Imbir, Mąka ziemniaczana, Ryż, Sałata, Sojowy, sos, Wołowina

Podobne przepisy

Yakitori

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
0,5 kg. piersi kurczaka
2 pęczki dymki

Glazura:
po ćwierć szkl. sake lub białego wina i sosu sojowego
1 łyżka cukru
łyżeczka sproszkowanego imbiru
» zobacz przepis

Filety z płastugi

Forma potrawy: Danie rybne, Danie na grilla, Danie główne
8 małych filetów z płastugi (flądry)
50g masła
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
425g pokrojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku rozgniecione
2 cytryny pokrojone w plastry

Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
» zobacz przepis

Galzurowana wędzona szynka

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
4 steki z wędzonej szynki
otarta skórka i sok z 2 pomarańczy
4 laski cynamonu
1 łyżka brunatnego cukru

Do przybrania:
plastry pomarańczy
gałązki rzeżuchy
» zobacz przepis

Warzywa z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla
2 średnie czerwone papryki o wydłużonych strąkach, podzielone wzdłuż na połowę
4 kapelusze dużych pieczarek
1 bakłażan pocięty wzdłuż na grube plastry
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól i pieprz
20 dkg ser kozi lub miękki żółty ser
8 kromek chleba tostowego
świeża bazylia
» zobacz przepis

Mieszane szaszłyki

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 grzybków, np. pieczarek
4 plasterki boczku bez skórki, przekrojone skośnie na połowy
8 nerek jagnięcych, obranych ze skóry i przepołowionych
4 przepołowione pomidory
8 kiełbasek koktailowych
8 liści laurowych
olej do posmarowania
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
» zobacz przepis

Wołowina po kowbojsku

Forma potrawy: Danie na grilla
70 dag. wołowiny bez kości.
8 małych cebulek.
strąk czerwonej papryki.

Marynata:
0,5 szkl. ostrego keczupu.
1/3 szkl. oliwy
3 łyżki magii.
łyżka tartego chrzanu.
» zobacz przepis

Steki z grilla z masłem ziołowym

Forma potrawy: Danie na grilla
4 steki z polędwicy wolowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka oleju
1 pomidor
4 małe liście sałaty
2 gałązki natki pietruszki
4 plasterki cytryny
2dag masła ziołowego
» zobacz przepis

Opiekane pstrągi

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
4 pstrągi
4 gałązki natki pietruszki
4 plasterki cebuli
6 łyżek oleju
sok z cytryny
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki zmielonego kminku
» zobacz przepis

Szaszłyk z kurczaka i boczku

Forma potrawy: Danie na grilla
1 kurczak
20 plasterków wędzonego boczku
15dag pieczarek
posiekana natka pietruszki
» zobacz przepis

Szaszłyki drobiowe

Forma potrawy: Danie na grilla
50dag piersi z kurczaka lub indyka
1 papryka
1 cukinia
3 cebule
10 łyżki oleju
5 łyżek sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano, majeranek)
sól, pieprz
» zobacz przepis

Grillowa przeplatanka

Forma potrawy: Danie na grilla
przyprawa kucharek 3 łyżki
karkówka 4 kotlety
plastry boczku 4 sztuki
piwo 0,5 szklanki
papryka słodka mielona 1 łyżka
pieprz do smaku
» zobacz przepis

Roladki z karczku

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
ładny karczek - 6 plastrów
musztarda
ogórek kiszony pokrojony w plasterki
pieprz
przyprawa do mięsa z grilla
czosnek zmiażdzony-duży ząbek
oliwa
papryka czerwona
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.