patyczki do nadziewania mięsa (najlepiej bambusowe)
od 1/2 do 3/4kg wołowiny
80ml sosu sojowego
1/4 szklanki cukru
2 łyżki chińskiego sosu hoisin
2 łyżki skrobii kukurydzianej lub mąki kartoflanej lub mąki ryzowej
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
Do podania:
ryż / sałata / zielone warzywa
Kilkanaście patyczków bambusowych namoczyć w ciepłej wodzie (te o grubości zapałki). Wołowinę pokroić w cieniutkie plastry, najlepiej długie i wąskie jak wstążki, np.: 4-5 cm na 15-20 cm na 3 mm grubości.
W celu łatwiejszego pokrojenia wołowiny warto ją wcześniej włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut.
Składniki marynaty (cała reszta składników) wymieszać w misce, dodać pokrojoną wołowinę, wymieszać dokładnie, przykryć plastikiem, odstawić na 3-6 godzin w zależności od jakości mięsa. Zamieszać 2-3 razy.
Płaty wołowiny nadziewać na namoczone patyczki bambusowe tak jakby się szyło grubą fastrygą, marszcząc mięso po drodze, tak, że wygląda jak pofalowana blacha. Należy zostawić część patyczka na rączkę/uchwyt.
Patyczki z mięsem wrzucić na gorący grill, od 1 do 2 minut na każdą ze stron, tak aby rączka była poza ogniem.
Podawać z ryżem, sałatą lub zielonymi warzywami.