800g filetów z makreli lub halibuta
200g krewetek
Marynata:
100ml sosu sojowego
50ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania
Najpierw przygotować marynatę:
czosnek obrać, opłukać i posiekać. Chilli opłukać, usunąć z niej nasiona, następnie drobno pokroić. Rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wódce i sosie sojowym. Dodać cukier, czosnek i chilli. Dokładnie wymieszać.
Następnie:
Filety umyć, pokroić na kawałki wielkości 3 na 3 centymetry. Krewetki obrać ze skorupek, usunąć czarną żyłkę, opłukać. Pokrojoną rybę i krewetki włożyć do marynaty na 30 minut.
Kawałki ryby i krewetki nabić na pręciki. Opiekać w grillu lub średnio nagrzanym piekarniku 5-10 minut. Podczas pieczenia smarować szaszłyki marynatą tak, by sie pokryły brązową glazurą.
Podawać z ryżem, przybrane świeżymi ziołami i papryczką chilli.
Szaszłyki mogą być zrobione z samej ryby bez krewetek.