cojemy.pl > Dania główne > Szaszłyki z makreli i krewetek

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z tuńczykiem i pieczarkami

Szaszłyki z makreli i krewetek

Formy potrawy: danie główne, danie na grilla, danie rybne, czas przygotowania: 50 min.

Składniki potrawy

800g filetów z makreli lub halibuta
200g krewetek

Marynata:
100ml sosu sojowego
50ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania

Przyrządzanie

Najpierw przygotować marynatę:
czosnek obrać, opłukać i posiekać. Chilli opłukać, usunąć z niej nasiona, następnie drobno pokroić. Rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wódce i sosie sojowym. Dodać cukier, czosnek i chilli. Dokładnie wymieszać.

Następnie:
Filety umyć, pokroić na kawałki wielkości 3 na 3 centymetry. Krewetki obrać ze skorupek, usunąć czarną żyłkę, opłukać. Pokrojoną rybę i krewetki włożyć do marynaty na 30 minut.

Kawałki ryby i krewetki nabić na pręciki. Opiekać w grillu lub średnio nagrzanym piekarniku 5-10 minut. Podczas pieczenia smarować szaszłyki marynatą tak, by sie pokryły brązową glazurą.

Podawać z ryżem, przybrane świeżymi ziołami i papryczką chilli.

Szaszłyki mogą być zrobione z samej ryby bez krewetek.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Czosnek, Halibut, Krewetki, Makrela, Mąka ziemniaczana, Papryka chili, Sojowy, sos, Wódka

Podobne przepisy

Szaszłyki z krewetek

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne, Danie główne
16 dużych krewetek
sól, pieprz
swieże liście pietruszki i koperku
olej do smażenia

Sos:
4 filety anchois
3 łyżki oleju
90g masła
2 ząbki czosnku
50ml brandy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku cytrynowego
» zobacz przepis

Szaszłyki jagnięce lub wieprzowe

Forma potrawy: Danie główne
60dag jagnięciny lub wieprzowiny
strąk czerwonej papryki
sól
pieprz
tymianek
ząbek czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki musztardy
po łyżce miodu i koncentratu pomidorowego
odrobina przegotowanej wody
» zobacz przepis

Sałatka morska

Forma potrawy: Danie rybne, Sałatka lub surówka
250g krewetek
500g małży
250g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500g ryżu
375ml oleju
sól, pieprz
» zobacz przepis

Mieszane szaszłyki

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 grzybków, np. pieczarek
4 plasterki boczku bez skórki, przekrojone skośnie na połowy
8 nerek jagnięcych, obranych ze skóry i przepołowionych
4 przepołowione pomidory
8 kiełbasek koktailowych
8 liści laurowych
olej do posmarowania
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
» zobacz przepis

Zupa krem z krewetek

Forma potrawy: Zupa
500g świeżych krewetek
1 mała cebula
45g mąki
30g masła
100ml wina
100ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego

Bulion krewetkowo-rybny:
250g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny
» zobacz przepis

Makrela z bakaliami

Forma potrawy: Danie rybne
75 dkg filetów z makreli
2 kwaśne jabłka
cebula
10 suszonych śliwek
sok z cytryny
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka masła
kilka goździków
sól
pieprz
olej
» zobacz przepis

Szaszłyki rybne

Forma potrawy: Danie rybne, Danie na grilla, Danie główne
8 mrożonych filetów z dorsza bez ości, w połowie rozmrożonych
16 plasterków boczku bez skórki
16 liści laurowych
2 duże cytryny, pokrojone na ćwiartki i przepołowione
olej do posmarowania
» zobacz przepis

Jajecznica z owocami morza

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
50g masła
2 łyżki mleka
6 jajek, roztrzepanych
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki estragonu posiekanego lub 1 łyżka suszonego
225g obranych krewetek

Do przybrania:
8 krewetek całych, gotowanych

Do podania:
grzanki
» zobacz przepis

Risotto z makreli

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
25dag ryżu
2 i 1/2 szklanki wody
1 cebula
1 łyżka masła
50dag pomidorów
25dag wędzonej makreli
sól, pieprz
2 łyżki żółtego sera (parmezan)
2 łyżki zieleniny
» zobacz przepis

Pasta z makreli z cebulą

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
puszka makreli w pomidorach
ostry keczup
cebula
sól i pieprz
papryka w proszku
» zobacz przepis

Kanapki z krewetkami

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80g gęstego majonezu
1 pęczek koperku

Sos majonezowy:
120g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Szaszłyki ze szczupaka lub innej ryby

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
średni szczupak lub inna ryba
2 różnokolorowe papryki
mały kabaczek lub patison
oliwa z oliwek
specjalna mieszanka przypraw do ryb
2 cebule
3 łyżki soku z cytryny

Do podania surówka z:
papryka
pomidor
cebula
czosnek
sól
sos vinaigrette
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.