Forma potrawy: Dania na grilla
75 dag mielonej wołowiny.
2 ząbki czosnku.
3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
2 łyżki masła.
oliwa.
łyżka zielonego pieprzu.
sól.
Zielony pieprz namoczyć na pięć minut. Czosnek obrać przepuścić przez praskę. Masło stopić, połączyć z wołowiną, czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem.
Ze starannie wymieszanej masy mięsnej wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki.
Smarować oliwą i piec na grillu.
Forma potrawy: Zupy
2 torebki ryżu białego (200 g)
25 dag mielonej wołowiny
4 średniej wielkości cebule
ząbek czosnku
łyżka oleju
pół litra soku pomarańczowego
pół litra wywaru z warzyw lub kostki warzywnej
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka zmielonego kminku
liść laurowy
pieprz
cukier
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
kilogram świeżych śledzi
20 dag tartej bułki
2 jajka
2 cebule
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki oleju
sól
do podania:
ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
450g mięsa z kiełbasek
350g krążków ananasa z puszki, odsączonych, a syrop pozostawiony
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu winnego
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej
2-3 dymki, posiekane
Do przybrania:
gałązki rzeżuchy
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
450g mielonego mięsa jagnięcego
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki garam masala
4 łyżki posiekanych liści kolendry
1 łyżka posiekanych liści mięty
1 jajko, ubite
olej do posmarowania
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Sos:
1 ogórek posiekany
150 ml jogurtu naturalnego
Do przybrania:
listki mięty