Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 50 min.
700 g dojrzałych pomidorów
100 ml śmietany kremówki
1 mała cebulka
1 łyżeczka masła
2 banany
1 łyżeczka cukru
600 ml wywaru z jarzyn
sól
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kawałki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę. Dodać pokrojone pomidory, dusić razem z cebulą przez 20 minut. Następnie przetrzeć przez sito.
Zagotować wywar z jarzyn. Dodać przetarte pomidory, doprawić solą i cukrem do smaku. Zupa powinna być lekko słodkawa w smaku. Ostudzić, wstawić do lodówki.
Trzepaczką ubić śmietanę z cukrem na sztywną masę.
Pokroić banany na plasterki (tuż przed podaniem, by nie zdążyły ściemnieć).
Na zimną zupę położyć łyżkę bitej śmietany, przybrać plasterkami banana.
Forma potrawy: Dania główne
2 torebki białego ryżu
2 banany
1,5 kubeczka śmietany lub jogurtu naturalnego
paczka rodzynek około 100-150 g
torebka cukru waniliowego - około 8g
sól
ew. cynamon
Forma potrawy: Zupy
4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10 dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej
Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe
Forma potrawy: Zupy
kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła
Forma potrawy: Zupy
25 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany