700g dojrzałych pomidorów
100ml śmietany kremówki
1 mała cebulka
1 łyżeczka masła
2 banany
1 łyżeczka cukru
600ml wywaru z jarzyn
sól
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kawałki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę. Dodać pokrojone pomidory, dusić razem z cebulą przez 20 minut. Następnie przetrzeć przez sito.
Zagotować wywar z jarzyn. Dodać przetarte pomidory, doprawić solą i cukrem do smaku. Zupa powinna być lekko słodkawa w smaku. Ostudzić, wstawić do lodówki.
Trzepaczką ubić śmietanę z cukrem na sztywną masę.
Pokroić banany na plasterki (tuż przed podaniem, by nie zdążyły ściemnieć).
Na zimną zupę położyć łyżkę bitej śmietany, przybrać plasterkami banana.