cojemy.pl > Dania główne > Ragoût z jarzyn

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sałatki ze śledziem i cebulą

Ragoût z jarzyn

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 1 godz. 15 min.

Składniki potrawy

20dag kartofli
20dag marchewki
20dag pieczarek
2 cebule
20dag wędzonego boczku
3 kwaskowate jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka musztardy
200ml czerwonego wytrawnego wina
500ml bulionu
zioła prowansalskie
cukier
sól
pieprz

Przyrządzanie

Kartofle obrać, opłukać, pokroić na kawałki, obgotować, odstawić.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć w płaskim garnku, dodać posiekane cebule i zrumienić na złoty kolor. Włożyć pokrojone pieczarki i liść laurowy. Wlać bulion i wino. Gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać posiekany czosnek, musztardę, oliwę, koncentrat pomidorowy i jabłka obrane i pokrojone w cząstki.
Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki i również dodać do ragout. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Dusić pod przykryciem 30 min. Włożyć kartofle, dusić jeszcze przez 10 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody, by sos zgęstniał.
Do ragout można razem z marchewką dodać selery, kalarepkę i małe cebulki.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Boczek, Bulion, Cebula, Cukier, Czosnek, Jabłka, Liść laurowy, Marchew, Musztarda, Oliwa, Pieczarki, Pieprz, Pomidor, Sól kuchenna, Wino, Ziemniaki, Zioła prowansalskie

Podobne przepisy

Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500ml białego octu winnego
125ml oleju
180ml wody
» zobacz przepis

Potrawka z kurczaka z jarzynami

Forma potrawy: Danie główne
1-2 kurczaki (ok. 1,5 kg)
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
1 mały kalafior
1 kalarepka
1/2 małego selera
1 średnia cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
litr wody
sól, pieprz
Sos:
250ml rosołu z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki cukru, sól
» zobacz przepis

Kapusta włoska zapiekana

Forma potrawy: Danie główne
2 małe główki włoskiej kapusty
500ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
 
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
» zobacz przepis

Zupa fasolowa

Forma potrawy: Zupa
150g suchej fasoli
100g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 l wywaru z jarzyn
sól, pieprz

Grzanki:
4 kromki białej bułki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
» zobacz przepis

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
25dag soczewicy
2 ziemniaki
25dag cukinii
25dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625ml wody
olej, sól, pieprz
» zobacz przepis

Zupa-krem z pomidorów z bananami

Forma potrawy: Zupa
700g dojrzałych pomidorów
100ml śmietany kremówki
1 mała cebulka
1 łyżeczka masła
2 banany
1 łyżeczka cukru
600ml wywaru z jarzyn
sól
» zobacz przepis

Makaron z piersiami kurczaka i jarzynami

Forma potrawy: Danie główne
200g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
250g surowych piersi z kurczaka
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
150g kapusty chińskiej
6 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
olej do smażenia

Sos:
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki sherry
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
» zobacz przepis

Dorsz w sosie słodkokwaśnym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10dag cebuli
10dag marchewki pokrojonej w słupki

sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
» zobacz przepis

Sałatka rosyjska

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
0,5kg ugotowanych ziemniaków
0,25kg ugotowanej fasolki
4-6 ugotowanych marchewek
10dag ugotowanej drobnej białej fasoli
szklanka ugotowanego zielonego groszku
2 łyżki octu
2 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
2-4 łyżki posiekanych kwaszonych ogórków
1-2 łyżki posiekanych grzybków w occie
3-4 łyżki posiekanej zieleniny
2-3 jaja na twardo
1,5 szklanki majonezu
» zobacz przepis

Ryż biryani

Forma potrawy: Danie główne
500g ryżu długoziarnistego
500g młodej baraniny lub jarzyny - bakłażan, kabaczek, kalafior
150g masła
200g cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
50g obranych migdałów
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
1 łyżeczka turmeriku (kurkumy)
» zobacz przepis

Zupa krem z krewetek

Forma potrawy: Zupa
500g świeżych krewetek
1 mała cebula
45g mąki
30g masła
100ml wina
100ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego

Bulion krewetkowo-rybny:
250g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny
» zobacz przepis

Węgorz w sosie koperkowym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1-1,2kg węgorza
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 por
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
500ml wody
sól
Sos koperkowy:
250ml wywaru z ryby
250ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
sól
Do podania:
kartofle
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.