Pasztet z cielęciny

Składniki potrawy

1,5kg cielęciny
500g boczku
300g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50ml malagi lub innego aromatycznego wina
250ml bulionu
7g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa

Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne

Do podania:
żurawina

Przyrządzanie

Mięso cielęce i boczek pokroić na kawałki, zalać 250 ml wody, dodać umyte grzyby, obraną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Dusić do miękkości.

Po ugotowaniu wyjąć, ostudzić. W wywarze namoczyć pokruszone bułeczki. Ze słoniny ukroić kilka cienkich dużych plastrów, resztę pokroić w paski.

Watróbkę zawinąć w plastry słoniny, upiec w piekarniku, następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Ugotowane mięso, grzyby i namoczone bułeczki zemleć 3 razy w maszynce lub zmiksować. Wbić jaja, wlać wino, dodać wątróbkę, przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.

Okrągłą formę na babkę wysmarować tłuszczem, napełnić masą pasztetową, przykryć paskami słoniny. Wstawić do ogrzanego do 200 st. C piekarnika, piec przez 1 godzinę.

Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, wymieszać z letnim bulionem i malagą.

Pasztet po upieczeniu ostudzić do temperatury pokojowej i wstawić do lodówki na kilka godzin. Do dekoracji wybrać owoce bez uszkodzeń i plamek, umyć je i osuszyć.

Pasztet wyjąć z formy, oblać galaretką, gdy zastygnie ułożyć owoce, ponownie oblać galaretką. Wstawić do lodówki.

Podawać z żurawiną i owocami z kompotu.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl