cojemy.pl > Sałatki lub surówki > Sałatka z cielęciny, marynowanych śliwek i gruszek

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z winem i serem żółtym

Sałatka z cielęciny, marynowanych śliwek i gruszek

Formy potrawy: sałatka lub surówka, czas przygotowania: 45 min.

Składniki potrawy

300g pieczonej cielęciny
15 marynowanych śliwek
2 duże kartofle
2 gruszki z octu
1 zielona sałata

Zielony sos majonezowy:
150g majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz, ząbek czosnku

Przyrządzanie

Zieloną sałatę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a 2 duże kartofle obrać i ugotować. Gdy kartofle ostygną, pokroić je na paski.

Pieczoną cielęcinę pokroić na plasterki, następnie na paski.

Ze śliwek wyjąć pestki. Gruszki przeciąć na osemki.

Przygotować sos. Ząbek czosnku rozgnieść lub wycisnąć przez maszynkę. Rozetrzeć z solą i pieprzem, dodać sok cytrynowy i majonez. Na koniec dodać łyżkę posiekanej, zielonej pietruszki. Sos dobrze wymieszać.

Do cielęciny dodać kartofle i owoce. Zalać sosem, wymieszać, wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Przed podaniem ułożyć sałatkę na półmisku na liściach zielonej sałaty.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cielęcina, Cytryna, Czosnek, Gruszki, Majonez, Pieprz, Pietruszka, Sałata, Szczypiorek, Sól kuchenna, Ziemniaki, Śliwki

Podobne przepisy

Sałatka z gruszek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
od 5 do 7 gruszek
5 cebul
2 marchewki
śmietana
czosnek
ser
majonez
» zobacz przepis

Wiosenna sałatka

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
Sałatka:
sałata strzępiasta
pęczek rzodkiewek
4 jaja
ogórek świeży
1 cebula (10 dag)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Sos I
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz

Sos II
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy lub chrzanu
1 łyżka kaparów
sól, pieprz
» zobacz przepis

Krem kakaowy ze śliwek (nutella ze śliwek)

Forma potrawy: Przetwór, Inna potrawa
3kg śliwek
1kg cukru
3 cukry waniliowe (około 32 gramy)
od 10 do 25 dkg gorzkiego kakao dobrej jakości
» zobacz przepis

Zupa z suszonych śliwek

Forma potrawy: Zupa
250g suszonych śliwek
800ml przegotowanej, zimnej wody
250ml soku śliwkowego
100ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe
» zobacz przepis

Sałatka z dyni i śliwek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250g dyni
200g śliwek
sok z cytryny
miód lub sos curry
» zobacz przepis

Sałatka paprykowa w miodowym sosie

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
po 2 czerwone i żółte papryki
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2-3 gałązki oregano
1 łyżka kaparów
2 dymki
» zobacz przepis

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
» zobacz przepis

Konfitury z gruszek lipcowych

Forma potrawy: Przetwór
2kg oczyszczonych gruszek
1,5kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku
» zobacz przepis

Gruszki w sosie mleczno-kakaowym

Forma potrawy: Deser
pół kilograma gruszek
6-8dag cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
1-2dag kakao
2 żółtka
» zobacz przepis

Sałatka selerowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1kg selerów
200g mąki
300g oliwy
200g bułki tartej
5 jaj
300g cebuli

Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20g soli
20g cukru
» zobacz przepis

Sałatka z fasoli

Forma potrawy: Kolacja, Sałatka lub surówka
430g białej fasoli konserwowej
430g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30ml oliwy z oliwek
30g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania:
świeże pieczywo
» zobacz przepis

Sałatka Lukullusa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
25dag sera edamskiego
1 szklanka drobnej fasoli ( może być kolorowa)
2 filety śledzi korzennych lub matiasów (20-25 dag)
2 cebule
10 śliwek z octu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
szklanka sosu tatarskiego
pieprz
3-4 ząbki czosnku
sól

Do podania:
pieczywo
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.