300g pieczonej cielęciny
15 marynowanych śliwek
2 duże kartofle
2 gruszki z octu
1 zielona sałata
Zielony sos majonezowy:
150g majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz, ząbek czosnku
Zieloną sałatę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a 2 duże kartofle obrać i ugotować. Gdy kartofle ostygną, pokroić je na paski.
Pieczoną cielęcinę pokroić na plasterki, następnie na paski.
Ze śliwek wyjąć pestki. Gruszki przeciąć na osemki.
Przygotować sos. Ząbek czosnku rozgnieść lub wycisnąć przez maszynkę. Rozetrzeć z solą i pieprzem, dodać sok cytrynowy i majonez. Na koniec dodać łyżkę posiekanej, zielonej pietruszki. Sos dobrze wymieszać.
Do cielęciny dodać kartofle i owoce. Zalać sosem, wymieszać, wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Przed podaniem ułożyć sałatkę na półmisku na liściach zielonej sałaty.