Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.
300 g pieczonej cielęciny
15 marynowanych śliwek
2 duże kartofle
2 gruszki z octu
1 zielona sałata
Zielony sos majonezowy:
150 g majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz, ząbek czosnku
Zieloną sałatę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a 2 duże kartofle obrać i ugotować. Gdy kartofle ostygną, pokroić je na paski.
Pieczoną cielęcinę pokroić na plasterki, następnie na paski.
Ze śliwek wyjąć pestki. Gruszki przeciąć na osemki.
Przygotować sos. Ząbek czosnku rozgnieść lub wycisnąć przez maszynkę. Rozetrzeć z solą i pieprzem, dodać sok cytrynowy i majonez. Na koniec dodać łyżkę posiekanej, zielonej pietruszki. Sos dobrze wymieszać.
Do cielęciny dodać kartofle i owoce. Zalać sosem, wymieszać, wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Przed podaniem ułożyć sałatkę na półmisku na liściach zielonej sałaty.
Forma potrawy: Sałatki
25 dag marynowanych śledzi z cebulą
1 zielony ogórek
1 ugotowany kartofel
1 jabłko
2 jaja ugotowane na twardo
1/2 pęczka koperku
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku cytrynowego
100 ml białego wina
3 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
30 dag grzybów solonych lub marynowanych
3 kartofle ugotowane w mundurkach
1 cebula
4 pomidory
15 dag korniszonów
3 jaja ugotowane na twardo
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kminku
łyżka siekanego koperku
łyżka siekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym
Forma potrawy: Sałatki
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz
Forma potrawy: Sałatki
500 g cukinii
kilkanaście listków świeżej mięty
słoiczek marynowanych kaparów
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz