Przepisy z grzybami suszonymi
Kolorem zielonym zaznaczono grzyby suszone
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 125ml letniej wody
sól
Farsz:
150g suszonych grzybów lub 1kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta
2 szklanki mąki pszennej
3dag drożdży
2 żółtka
8dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
Farsz:
5dag suszonych grzybków
0,5kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy
800g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300g kartofli
200ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
90dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20dag boczku
3dag suszonych grzybów
7dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
1200ml bulionu z kury
150g gotowanych piersi z kurczaka
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
150g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
3 łyżki sherry
sól, pieprz
2 łyżki zielonej siekanej pietruszki do przybrania
80dag chudej wołowiny
sól, pieprz
cebula
2 łyżki oleju
garść suszonych grzybów
Ciasto:
20dag mąki
200ml mleka
200ml wody
2-3 jaja
3dag słoniny
sól
Nadzienie:
80dag kapusty kwaszonej
4dag grzybów suszonych
10dag cebuli
2dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
2dag grzybów suszonych lub 20dag pieczarek
20dag makaronu
2 cebulę (15 dag)
2 łyżki masła
4 jaja
10dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
1 szklanka śmietany
1 ogórek kwaszony (10 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
80dag grzybów
3dag tłuszczu
5dag cebuli
sól
pieprz
1/8 l śmietany
4-6dag sera tylżyckiego
2dag masła
2dag tartej bułki
1kg karpia
8dag kaszy gryczanej
2dag tłuszczu do kaszy
5dag suszonych grzybów
8dag cebuli
2 żółtka
200ml śmietany
sól, pieprz
2-3 ziemniaki
5dag - suszonych grzybów
1 - łyżeczka kminku
0,2 l - kwaśnej śmietany
2 - jajka
1 - łyżeczka mąki
1 - łyżeczka białego octu winnego
sól, pieprz, woda