od 1 do 1,5kg kabaczków lub cukinii
sól
cukier
1 szkl. rosołu (może być z kostki)
pół szklanki śmietany
czubata łyżka mąki
15dag ostrego startego sera żółtego
2 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
pieprz
curry
czerwona sproszkowana papryka
oliwa
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kabaczki obrać, przekrajać na połówki, z połówek wydrążyć nasiona.
Wrzucić na 2-3 minuty do wrzącej, osolonej wody, z dodatkiem cukru.
Jajka wbić do miski, dodać utarty ser, koncentrat pomidorowy, oliwę, tartą bułkę i drobno posiekany czosnek. Wymieszać, aby powstała jednolita masa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Przygotowane nadzienie włożyć do wydrążonych, obgotowanych kabaczków. Kabaczki ułożyć przekrojem do góry na brytfannie.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, zagotować rosół i do gorącego wlewać śmietanę, stale mieszając. Gdy się zagotuje, odstawić. Przyprawić solą i curry.
Sosem zalać kabaczki i wstawić do piekarnika. Zapiec.
Przed podaniem posypać natką.