MENU
ZWIŃ MENU

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól

Przyrządzanie

Grzyby należy przebrać wybierając naładniejsze, bardzo dokładnie umyć i pokroić na kawałki około 1cm lub trochę większe.

Grzyby wrzucić do garnka, zalać wodą (nie więcej niż do 1/2 wysokości), dodać sól (na 3 litry wody dodawać czubatą łyżkę soli) i gotować.

Do momentu zagotowania należy mieszać w garnku aby grzyby nie przywarły do jego powierzchni.

W momencie kiedy zacznie się gotowanie, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 5 - 10 minut.

Umyte słoje przelać wrzątkiem, do słoi wlewać wodę z garnka razem z grzybami, tak aby został tylko około 1 milimetr na powietrze.

Po zalaniu słoi natychmiast je zakręcić, może być potrzeba dolania wrzątku jeżeli wody z gotowania jest za mało.

Po zamknięciu słoi, powinny one "zassać" po kilkunastu minutach.

We wszystkich czynnościach bardzo ważna jest sterylność.

Przez następne tygodnie trzeba kontrolować przetwory - zmętnienie lub biały osad oznaczają rozwój bakterii lub pleśni.

Prawidłowo przygotowane w ten sposób grzyby mogą być przechowywane wiele miesięcy w lodówce, zachowują znakomity smak i nadają się do wielu rodzajów potraw.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Grzyby panierowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

15 dag grzybów suszonych (lub 50 dag świeżych)
5 dag mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
7 dag bułki tartej
1/4 szklanki oleju
sól, pieprz

Grzyby pasteryzowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1 kg zdrowych, jędrnych grzybów
sól, pieprz

Sałatka na zimę

Forma potrawy: Przetwory

2 kg ogórków świeżych (może być więcej)
2 kg pomidorów zielonych
1 kg cebuli i 1 kg papryki

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe