cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Talerz serów na przyjęcie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z marchewką i pietruszką

Talerz serów na przyjęcie

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

300g sera twardego lub półtwardego
300g sera z przerostem pleśni
300g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel

Przyrządzanie

Sery (będące w jednym kawałku) ułożyć na desce lub marmurowej podstawce. Z każdego gatunku można odkroić kilka plasterków, a resztę pozostawić nie pokrojoną, aby ser nie obsychał. Grubszy plaster twardego sera można pokroić w kostke.
Obok serów ułożyć umyte i osuszone winogrona, gruszki i obrane orzechy. Pieczywo ułożyć osobno w koszyczku. Przygotować należy również specjalne noże do krojenia sera, zakończone podwójnym szpikulcem.
Do "talerza serow" można podać lekkie czerwone wino wytrawne lub białe, wytrawne albo półwytrawne. Można podać również piwo. Mimo że potrawa nazywa się "talerz serów", to zestaw serów z krakersami, winogronami, orzechami i oliwkami podaje się najcześciej na desce lub marmurowej płycie.
Sery powinny być co najmniej trzy - bardzo zróżnicowane smakiem i zapachem.
Paletę serów można przybrać nie tylko winogronami, ale również innymi świeżymi owocami: czereśniami, kostkami ananasa i jabłka oraz rzodkiewkami, korniszonami, piklami i plasterkami cebuli.
Można także podać owocowe salatki.
Z miękkiego sera robi się dekoracyjne kulki obtaczane w ziołach i przyprawach.
W dużym zimnym bufecie powinno się znaleźć nawet 10 gatunków sera (od 10 do 20 dag na osobe).

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bagietka, Bułka (każdy rodzaj), Chleb razowy, Feta, Ser, Gruszki, Krakersy, Oliwki, Orzechy, Ser pleśniowy, Ser żółty, Winogrona

Podobne przepisy

Makaron z cielęciną

Forma potrawy: Danie główne
2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia
» zobacz przepis

Tortilla de patatas

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
8 jajek
1kg kartofli
olej do smażenia
sól
» zobacz przepis

Krewetki piratów z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
1 opakowanie dużych krewetek, mrożonych (250 g) 
1 posiekana cebula 
1 posiekana zielona papryka 
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 
1 papryczka chilli, drobno posiekana 
1 puszka pomidorów pelati pokrojonych w kosteczkę 
2 łyżki przecieru pomidorowego+ 2 łyżki wody mineralnej 
tymianek, zielona natka pietruszki
» zobacz przepis

Zupa chłopska z boczkiem

Forma potrawy: Zupa
300g marchwewki
200g białej rzodkiewki
3 pory
2 cebule
2 ziemniaki
130g wędzonego boczku
30g masła
2 listki laurowe
litr bulionu z kostki
duża szczypta tymianku
pęczek natki
» zobacz przepis

Jajko na łososiu z sosem bazyliowym

Forma potrawy: Śniadanie, Danie rybne
6 jajek
12 plastrów wędzonego łososia
1 cytryna

Do przybrania:
listki bazylii

Sos bazyliowy:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 3 listki bazylii, sól, pieprz
» zobacz przepis

Szaszłyki z krewetek

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne, Danie główne
16 dużych krewetek
sól, pieprz
swieże liście pietruszki i koperku
olej do smażenia

Sos:
4 filety anchois
3 łyżki oleju
90g masła
2 ząbki czosnku
50ml brandy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku cytrynowego
» zobacz przepis

Zupa chlebowa

Forma potrawy: Zupa
1250ml mleka
2 żółtka
40dag razowego chleba
sól
3 łyżeczki masła
opcjonalnie 3-4 migdały
» zobacz przepis

Kiełbasa po cygańsku

Forma potrawy: Danie główne
1/2kg kiełbasy
100g boczku
1 paczka (125 g) puree ziemniaczanego
750g żółtego sera
1 papryka
1 cebula
sól
papryka w proszku
» zobacz przepis

Kurczak w ananasach po amerykańsku

Forma potrawy: Danie główne
2 udka lub 2 duże piersi z kurczaka
1/2 szklanki śmietanki
mąka
sól, pieprz
5 dkg masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju
8 krążków ananasa z puszki
1 pęczek zielonej pietruszki
» zobacz przepis

Grass Night

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
40ml Żołądkowej na Trawie Żubrowej
10ml soku z cytryny
Tonic
Lód
Dekoracja:
plasterek cytryny lub twister.
» zobacz przepis

Dynia w skorupce ziemniaczanej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
600g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300g ziemniaków
olej roślinny do smażenia

Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji
» zobacz przepis

Dorsz w sosie słodkokwaśnym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10dag cebuli
10dag marchewki pokrojonej w słupki

sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.