300g sera twardego lub półtwardego
300g sera z przerostem pleśni
300g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel
Sery (będące w jednym kawałku) ułożyć na desce lub marmurowej podstawce. Z każdego gatunku można odkroić kilka plasterków, a resztę pozostawić nie pokrojoną, aby ser nie obsychał. Grubszy plaster twardego sera można pokroić w kostke.
Obok serów ułożyć umyte i osuszone winogrona, gruszki i obrane orzechy. Pieczywo ułożyć osobno w koszyczku. Przygotować należy również specjalne noże do krojenia sera, zakończone podwójnym szpikulcem.
Do "talerza serow" można podać lekkie czerwone wino wytrawne lub białe, wytrawne albo półwytrawne. Można podać również piwo. Mimo że potrawa nazywa się "talerz serów", to zestaw serów z krakersami, winogronami, orzechami i oliwkami podaje się najcześciej na desce lub marmurowej płycie.
Sery powinny być co najmniej trzy - bardzo zróżnicowane smakiem i zapachem.
Paletę serów można przybrać nie tylko winogronami, ale również innymi świeżymi owocami: czereśniami, kostkami ananasa i jabłka oraz rzodkiewkami, korniszonami, piklami i plasterkami cebuli.
Można także podać owocowe salatki.
Z miękkiego sera robi się dekoracyjne kulki obtaczane w ziołach i przyprawach.
W dużym zimnym bufecie powinno się znaleźć nawet 10 gatunków sera (od 10 do 20 dag na osobe).