MENU
ZWIŃ MENU

Kabaczki lub cukinie nadziewane

Składniki

1 kg kabaczków lub cukinii
400 g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50 g tłuszczu
150 g śmietany lub sos z 40 g tłuszczu
30 g mąki
30 g koncentratu pomidorowego
sól, cukier

Przyrządzanie

Cukinie lub młode, niezbyt duże kabaczki obrać ze skórki, ściąć końce, łyżką wybrać miąższ i nasiona z obu stron kabaczka i napełnić dowolnie wybranym nadzieniem.

Kabaczki lub cukinie obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu (można również bez obsmażania), ułożyć w rondlu, podlać śmietaną lub wywarem z mięsa, przykryć pokrywką i dusić.

Uduszone wyłożyć na półmisek, pokrajać w poprzek, polać sosem z duszenia lub specjalnie przygotowanym sosem pomidorowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg kabaczków lub cukinii
150 g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350 g grzybów lub 300 g mięsa wieprzowego
80 g cebuli
60 g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20 g mąki
150 g śmietany
zielenina

Cukinia (lub dynia/kabaczek) duszona z ziołami

Forma potrawy: Dania główne


1 kg młodej cukini, kabaczka lub dynii
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
po 1 łyżce pokrojonych świeżych ziół: zielonej pietruszki szczypiorku, koperku i bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
 
Do podania:
grzanki

Kabaczki lub cukinie zapiekane w sosie

Forma potrawy: Dania główne

od 1 do 1,5kg kabaczków lub cukinii
sól
cukier
1 szkl. rosołu (może być z kostki)
pół szklanki śmietany
czubata łyżka mąki
15 dag ostrego startego sera żółtego
2 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
pieprz
curry
czerwona sproszkowana papryka
oliwa
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
 

Cukinie faszerowane mięsem

Forma potrawy: Dania główne

4 małe cukinie
200 g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200 ml bulionu
sól, pieprz