Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
400 g grochu lub fasoli lub bobu
3-4 łyżki bulionu
1 cebula
1 łyżka masła lub smalcu
sól, pieprz
Namoczony groch/fasolę/bób odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować, aż będzie miękki (ok. 2 godz).
Pod koniec gotowania posolić, odcedzić, i przetrzeć przez sito.
Cebulę sparzyć, utrzeć na tarce o małych otworach i poddusić na maśle.
Włożyć przetarty groch/fasolę/bób, wlać kilka łyżek bulionu, dodać szczyptę pieprzu, osolić, wymieszać i podgrzać.
Groch/fasolę/bób można polać zrumienioną na maśle tartą bułką lub stopioną słoniną.
Podawać do mięsa, gotowanej szynki lub wędzonki.
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
75 dag filetów z dorsza
50 dag białej fasoli
2 cebule
2 marchwie
2 ząbki czosnku
10 dag masła
15 dag śmietanki
2 łyżki ketchupu
2 pomidory
5 dag tartego sera żółtego
sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy
100 g fasoli
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka masła
łyżka pasty pomidorowej
300 ml wywaru z fasoli
sól, pieprz, cukier
Forma potrawy: Dania główne
40 dag fasoli
10 dag tartej bułki
5 dag cebuli
2 jaja
8-10 dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina
Forma potrawy: Dania główne
750 g szparagów
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła
2 żółtka
sól, pieprz
sok z cytryny (niekoniecznie)